Неизвесна судбина ПЗП Врање

Крајем овог месеца решиће се судбина Предузећа за путеве Врање, које сада има статус претходног стечајног поступка. Иако притиснути вишемесечним финансијским проблемима, руководство и радници спас траже у примени плана реорганизације.

Уочи рочишта у Привредном суду у Београду, које је заказано за 28. октобар, расте температура у колективу врањских путара. Како и не би када ће тада стечајни судија одлучити о унапред припремљеном плану реорганизације предузећа. Овај план је сачињен на предлог Предузећа за путеве, а за израду је добијена сагласност више од 50 одсто укупног броја поверилаца. Међутим, да би план добио и зелено светло, мораће да га подржи опет више од половине поверилаца. Прихватање овог документа је у интересу и фирми које имају потраживања од врањских путара. У супротном, ако дође до стечаја, велико је питање  да ли ће и колико наплатити своја потраживања. Зато је 28. октобар „дан ДЕ“ за оживљавање и опстанак Предузеће за путеве Врање.

Подсећамо да је решењем Привредног суда у Београду у Предузећу за путеве Врање пре месец дана покренут претходни стечајни поступак. Тада је именован привремени стечајни управник, забрањено је располагање имовином стечајног дужника и спровођење извршења на имовини, као и остваривање права поверилаца. Њиме би требало да се испитају услови за отварање поступка стечаја. Због дуготрајне блокаде и немогућности плаћања обавеза предлагач таквог стечајног поступка је сам колектив врањских путара. Намера је да се тако деблокира рачун и створе услови за нормално пословање.

У међувремену одлуком управног одбора за генералног директора предузећа на мандат од годину дана, до следеће скупштине акционара изабран је дипломирани грађевински инжењер Стојан Крмпот, дугогодишњи стручњак овог колектива. Први потез биће да учини све да се ове сезоне добије зимска служба. Пословодство и радници су, упркос тешким финансијским околностима и томе што од маја нису добили зараде, спремни да раде. Сматрају да на основу завршених послова вредности око 7о милиона динара има законских могућности да им се исплате два лична дохотка. Ипак ће се због тешког материјалног и социјалног положаја радника у уторак 18. октобра придружити путарским предузећима из Србије у протесту пред зградом владе Србије, каже новоименовани повереник самосталног синдиката Слободан Митровић, радник Механизације врањског предузећа.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 13 октобар 2011 16:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Прва жртва корона вируса у Србији - Радио Телевизија Врање https://t.co/5oydKrLwQe via @tripplesworld
Први случај Короне у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/748HAabMIp via @tripplesworld
А на Зеленој пијаци... - Радио Телевизија Врање https://t.co/FHNaA4xWsP via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter