Конференција за новинаре у Медија центру у Београду

Регионални јавни сервиси су потребни грађанима Србије јер их информишу о свим догађајима битним за живот у локалној средини. Ово су представници Коалиције запослених у медијима истакли на конференцији за новинаре у Медија центру у Београду. Зато су и затражили да буду равноправно укључени у доношење медијских закона и рад радне групе ресорног министарства.

Коалицију запослених у медијима основали су 24. јануара ове године РТВ Врање, РТВ Крушевац, Нишка Телевизија, РТВ Бор, Синдикат новинара Србије и Самостални синдикат телевизије Крагујевац. Основни захтев Коалиције је да Законом буде обухваћено оснивање регионалних јавних сервиса, предвиђених и медијском стратегијом. За њихов опстанак на тржишту неопходно је да Законом буде дефинисан начин финансирања и стандарди које морају да испуне у техничком и кадровском смислу.

Иако је поступак доношења сета медијских закона у току, у том процесу још увек не учествују представници Коалиције запослених у медијима.

Супротстављене захтеве истакли су представници такозване Медијске коалиције коју чине удружења и асоцијације УНС, НУНС, АНЕМ, Локал прес и Независно друштво новинара Војводине.

Иначе, регионални јавни сервиси постоје у свим земљама Европске уније са прецизно дефинисаним начином финансирања од стране државе и региона. Доношење Закона очекује се до краја марта ове године.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 13 фебруар 2013 13:42

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter