Дислексија код деце

У Србији око 10 одсто деце има дислексију, тешкоће у савладавању читања и писања. Овакав вид сметњи се у школама и код куће углавном приписује лењости и незаинтересованости деце за рад. У свету проблем са читањем има чак 30 одсто најуспешнијих и најбогатијих људи.

Стално смо изложени писаним информацијама. Некада се дешава да се приликом читања испоље тешкоће. Један од најпознатијих поремећаја у овом домену је дислексија. Школа ту игра главну улогу. Дислексија се открива када почиње процес читања и писања. Једино у образовном процесу и могу да се ублаже њене последице.

Иако високих интелектуалних способности, ову децу у школи често сматрају лењом, незаинтересованом и размаженом, управо због тога што не знају да она имају дислексију. Стручњаци кажу да се проблем превазилази другачијим приступом учењу.

Неки симптоми дислексије примете се кад дете пође у школу или у раду са родитељима, али се често и не препознају.

У оваквим ситуацијама дете не може на адекватан начин да изрази себе. Оно жели, али не може. Али је подршка и рад са дететом најбитнији. Ипак, дислексију имају и најуспешнији људи данашњице, попут Била Гејтса, али и некада Леонардо да Винчи. А памтимо их као највеће светске умове.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 13 фебруар 2013 13:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter