Мед је велика извозна шанса Пчињског округа

Мед је велика извозна шанса Врања и Пчињског округа. То показују резултати пласмана у минуле две до три године. Како повећати број пчелара и кошница, тиме и приноса овог течног злата, које је по лабораторијским налазима међу најквалитетнијим у Србији и на Балкану?

Све веће количине меда са пчелињака са подручју Врања завршавају на иностраном тржишту. Тако су пчелари из два друштва, Матица и Бели Багрем, прошле године преко српских извозника купцима у Немачкој и Италији продали преко 60 тона меда.

Успех је тим већи када се зна да увозници из земаља Европске уније имају веома строге прописе. Наиме, зелено светло за пласман меда добија се тек после лабораторијских испитивања у тим земљама. Реч је о приносима из 2010. и 2011, пошто прошле године није било медобрања.

Врањски пчелари ће ове године моћи да рачунају на субвенције државе, као и на подстицајна средства из буџета града Врања.

То би допринело повећању броја пчелара и кошница, тиме и приноса овог течног злата. Користи би имали не само пчелари, већ и воћари, пољопривреда у целини и држава. Лабораторијска испитивања у Немачкој и Италији су показала да је мед са подручја Пчињског округа међу најквалитетнијим у Србији и на  Балкану.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 18 фебруар 2013 16:22

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter