Коалиција ЗУМ тражи укључивање у израду Закона о медијској стратегији

Српска медијска сцена постаје све компликованија. Увелико се ради нови сет медијских закона и до 31. марта требало би да буду усвојена три закона, Закон о јавном информисању, Закон о електронским медијима и Закон о јавним сервисима. О томе како се припремају ови закони и да ли у њиховој изради учествују запослени у медијима у мери у којој је то потребно, на нишкој телевизији је емитована емисија предлозима и мишљењима удружења новинара, и представника запослених у медијима.

Мишљења и ставове на ову тему у емисији Нишке телевизије разменили су Петар Јеремић, председник извршног одбора Удружења новинара Србије, Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије и Зоран Величковић представник Коалиције Запослених у медијима. Они су говорили свако из свог угла о положају радника у медијима данас и о томе да ли постоји најбоље решење уколико дође до гашења регионалних јавних сервиса.

Коалиција ЗУМ тражила је од оснивања да се укључи у израду Закона о медијској  стратегији. Ипак у томе углавном учествују неки други људи који према мишљењу чланова ове коалиције не заступају интересе запослених у медијима на најбољи начин.

Разговарало се о приватизацији у медијима, и какав статус и положај имају радници – жртве лоших приватизација. Какав је положај запослених у приватним кућама најбоље је илустровала изјава директора новина „Врањске“ и председника независног удружења новинара србије Вукашина Антића, у којој наглашава да запослени у "Врањским" шест месеци нису примили зараде.

Да ли ће се држава истиснути из медија, колико ће регионалних јавних сервиса бити и да ли ће их уопште бити  показаће се врло брзо. Ускоро ће бити организоване јавне расправе на ову тему а након тога уследиће и доношења сета медијских закона.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter