Према истраживању, сваки четврти запослени у Србији малтретиран је на радном месту. Проблем злостављања на радном месту посебно је изражен у последњој деценији, али запослени често не умеју да препознају да су жртве и још мање знају да имају права на заштиту. Многи од њих се и не одлуче за покретање званичних поступака, јер то изискује време и новац.

Понижавање, исмевање, игнорисање, уколико се догађају на послу, представљају психолошки терор који се назива мобинг. Сексуално узнемиравање или злоупотреба на радном месу најчешће су појаве мобинга. Званични подаци из Основног суда и Основног јавног тужилаштва у Врању говоре да на њихову адресу није стигла ниједна пријава у вези са мобингом. Међутим, подаци заштитника грађана усмеравају на другу страну.

У Србији је 2010. године први пут донет Закон о спречавању злостављања на раду којим је предвиђен поступак заштите од злостављања на раду, односно мобинга. Према члану 6 овог Закона, злостављање јесте свако активно и пасивно понашање према запосленом које се понавља и за циљ има или представља повреду достојанства, угледа, положаја запосленог. Мобинг првенствено утиче на психичко и физичко здравље малтретиране особе.

Како Маја Јовановић напомиње, заштитник грађана није орган који је предвиђен за заштиту људи од злостављања на раду, али је битно да се људи упознају са значењем мобинга.

Крајем прошле године донета је прва позитивна пресуда у Србији, када је мобинг у питању.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 07 март 2013 12:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

До скоро је било незамисливо - новогодишња јелка у Блоку пошта-банка - Радио Телевизија Врање https://t.co/ObRN6aixvN via @tripplesworld
Епилог једног лова: Један тешко повређен, један ухапшен - Радио Телевизија Врање https://t.co/gprO0SXjVO via @tripplesworld
Повређен у лову - Радио Телевизија Врање https://t.co/O6O4p6gssE via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter