Проблеми југа Србије - посао за целу државу

Висока стопа незапослености, чак 44,8 посто на југу Србије и просек зарада који је у 2012-ој у овом делу у односу на остатак земље био мањи за скоро 14 хиљада динара, проблеми су које хитно треба решавати, истакла је на Бизнис форуму на Копаонику министарка Верица Калановић. То са собом повлачи и миграције и интензивно пражњење југа Србије. Решења се морају тражити на нивоу државе.

Зато свакога дана југ Србије има 37 становника мање, а људски фактор је једини лек за излазак из кризе, рекла је на бизнис форуму министарка Калановић. И то образовани људи, који могу да повуку и осмисле развој.

Готово сви показатељи су лоши када је у питању југ Србије. Тако је стопа запослености 18 посто док је на нивоу земље 24, 3 процента. Сваки четврти човек остао је без посла на југу  од 2001. године до данас. Добит је мања у колективима који раде, губици већи, а и ризик од елементарних непогода је велики. На нижем је нивоу здравствена услуга, мање је добрих путева и мања је покривеност водоводном и канализационом мрежом. Овако изражени проблеми морају да се решавају укључењем свих релевантних фактора.

Како доћи до решења и како обезбедити равномернији развој и помоћи становништву југа Србије разговараће се сутра на састанку привредно политичког актива у подне у Народном позоришту у Нишу, који је заказао премијер Србије Ивица Дачић. Састанку ће  присуствовати начелници Пчињског, Јабланичког, Топличког и Пиротског и Нишког округа, градоначелници, председници општина, народни посланици и остали државни функционери.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 15 март 2013 13:25

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter