Узбуњивачи дају допринос у сузбијању корупције

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић поручио је да међународно искуство доказује да узбуњивачи имају огроман допринос у сузбијању корупције. Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да Закон о заштити узбуњивача представља тест политичке воље за власт у Србији.

Узбуњивач је особа која обавештава јавност или надлежне органе о недозвољеним активностима у влади, јавним или приватним организацијама или компанијама. Људи који проговоре о некаквој тајни, иза које стоје криминал, корупција, злоупотреба, у Србији нажалост, пролазе лоше, почевши од мобинга па до избацивања са посла, каже повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић. Он додаје да модел Закона о заштити узбуњивача садржи 3 ствари којима се узбуњивачи могу заштитити.

Како Шабић додаје, узбуњивачи који указују на конкретне примере, дају огроман допринос борби против корупције, некада већи и од полиције и зато морају бити заштићени. Поред тога, узбуњивач може бити и неко ко упозори да његов послодавац не плаћа порез и доприносе, загађује околину. Он је неко ко штити јавни интерес, каже Шабић.

Шабић истиче да је потребна радикална промена погледа власти у односу на узбуњиваче. Од тренутка када добијемо закон инсистираћемо на доследној и стриктној примени и да заштита не буде само на папиру, него стварна. Србија би на лето могла да има Закон о заштити узбуњивача, и такав закон је Србији потребан, каже Шабић.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 09 април 2013 16:09

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter