Одштампајте ову страницу

У сусрет посту

By РТВ новембар 24, 2011 0

За православне хришћане у понедељак почиње Божићни пост. Наредних 6 недеља верници ће се физички, али и духовно припремати за  празник Исусовог рођења. Физичко припремање за Божић подразумева искључиво посну храну. Како се крећу цене посних намирница и да ли је и колико у данашње време пост скуп.

У посном јеловнику главно место свакако заузимају намирнице биљног порекла, пре свега поврће и воће, и свакодневно се могу наћи на зеленим пијацама и у маркетима. Све остало је ствар маште домаћица,  пре свега на који ће начин поврће и воће бити припремљено за употребу.  Што се тиче цена , оне су углавном уједначене. Пиринач се продаје по цени од 120 динара по килограму, кромпир је 30 до 40, шаргарепа 40 до 50 , свеж купус кошта 40 динара по килограму. Најскупље је свеже поврће попут парадајза који кошта 100 динара и  краставца за који је по килограму потребно издвојити 80 динара. У зависности од врсте и квалитета маслине коштају од 315 до 540 динара.
Међутим, осим поврћа у току поста  дозвољено је и у одређено време конзумирати и рибу. У скоро свим маркетима у граду може се наћи смрзнута риба, али има и свеже, у маркетима повремено, а у рибарницама редовно, посебно у време великих слава. И цене риба су уједначене. Најјефтиније су гирице и сарделе које коштају 120, односно 180 динара. У зависности од врсте, најчешће продавана риба ослић, креће се од 260 до 470.  Међу најскупљим су котлети лососа који коштају 580 динара и морски плодови од 670 динара. Понуда је заиста разнврсна ,али и цене. Уз поврће и рибу посном јеловнику може се додати и тестенина без јаја, као и свежи или маринирани шампињони, а цене зависе од произвођача и количине паковања.
У периоду поста не треба изоставити ни воће. Ако су вам банане, урме, лешник или бадем исувише скупи добро ће вам доћи и јабука чија цена је приступачна и креће се од 40 до 60 динара по килограму.
Пост је обавезан само за одрасле и здраве вернике. За време  поста не конзумирају се месо, јаја, млеко и млечни производи. Средом и петком пости се на води, а осталим данима дозвољено је и спремање хране на уљу. Риба је дозвољена недељом, као и на празнике Ваведења Господњег,Светог Николу и остале славе.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 24 новембар 2011 16:03