Да ли је добар нови Закон о дечијим правима

Предлог закона о дечјим правима прописује одређена ограничења у погледу кретања деце узраста до петнаест година. И док предлагачи сматрају да ће његова примена заштитити децу од насиља, дроге или неке друге пошасти, родитељи и психолози слажу се у томе да његова примена не би донела ништа добро и да је у пракси неприменљив.

Закон који је предложила Канцеларија заштитника грађана предвиђа да деца која имају мање од десет година неће смети да бораве на улици или било ком другом јавном месету без присуства старије особе. Овај предлог закона већ на прву лопту изазавао је негодовање и оштре реакције.

Овакав закон могуће је применити само у неким срединама, каква је рецимо Америка или неке европске државе, где постоји организован превоз деце школским аутобусима. Ми смо још увек далеко од те идеје, сматрају представници родитеља.

Још једна новина која би могла да заживи уколико се овај закон усвоје јесте та, да ће деци млађој од петнаест година кретање после 23 сата бити дозвољено само уз пратњу одраселих. И ово није сјајно решење, кажу психолози.

Убудуће би и средњешколско образовање требало да буде обавезно. Јавна расправа је средином децембра. Мишљење о закону даће и стручњаци Савета Европе.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter