Одштампајте ову страницу

Тежак положај ромске породице Куртић

Десеторо чланова породице Куртић живи у кући од 40 квадрата чији кров прокишњава и прети да се сруши сваког тренутка. Нико из ове ромске породице није запошљен, а пензија од 12 000 динара никако није довољна за пристојан живот.

 

Душанка је родила десеторо деце, од којих су четворо близанци. Две ћерке су се удале, а сви остали су ту, у кући са две собе, од једва 40 квадрата. Стара кућа је била обнављана, али узалуд – највећи проблем је и даље трошан кров.

Зоран, глава куће, годинама уназад има психичке и здравствене проблеме, али је недавно имао још једну незгоду.

Зоранову терапију чине бројни лекови, од којих неке и не узима јер су прескупи. После дужег периода без личних карата и здравствених књижица, недавно су чланови ове породице добили та документа, и то уз помоћ Месне заједнице. Хране се у народној кухињи, где им следује два хлеба дневно.

Душанка каже да због тога што њен супруг прима пензију од 12 000 динара они немају право на социјалну помоћ. Деца се нису школовала јер није било услова за то. Зато им је сад још теже да нађу посао, па се ослањају на добру вољу комшија. Највећа жеља им је ипак да се кров поправи пре јесени и већих падавина, како би престали да живе у страху.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 08 август 2014 13:08