Одштампајте ову страницу

Забрањена продаја усисивача с моторима јачим од 1.600 вати

Када Србија постане пуноправан члан Европске уније, између осталог, мораћемо да водимо рачуна и о усисивачима које користимо у домаћинству. Иако се на први поглед тако не чини, одлука је рационална и веома корисна.

Од 1. септембра на снагу је ступило обавезујуће упутство Европске комисије којим се забрањује продаја усисивача с моторима јачим од 1.600 вати, а од 1. септембра 2017. највећа допуштена снага мотора усисивача биће још мања - 900 вати, преноси Бета.

Уз то, од данас је на свим усисивачима у продаји обавезна етикета ЕУ на којој пише колико струје усисивач троши, колику буку ствара и који проценат прашине уклања с пода, а колико се враћа у просторију, кроз издув.

Снага усисавања савремених усисивача се више не заснива на снази мотора, како је било деценијама, већ на унапређењу турбина које усисавају ваздух и на додавању компресора сличних онима које имају аутомобилски мотори чиме се снага усисавања готово удвостручава.

Тако новији модели усисивача већ имају моторе номиналне снаге блиске будућој максимално допуштеној од 900 вати.

ЕУ је 2009. године одлучила да до 2020. године смањи производњу угљен-диоксида за 20 одсто у односу на 1990. годину и да 20 одсто енергетике пређе на обновљиве изворе енергије, уз смањење укупне потрошње енергије, такође за 20 одсто.

Обавезујућа упутства ЕУ која су до сада примењена битно су смањила потрошњу струје телевизора, фрижидера, машина за прање рубља и судова, рачунара, те савремене верзије неких од тих уређаја троше до 90 одсто струје мање него што је било потребно њховим претечама пре само 10 година.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 02 септембар 2014 13:38

1 коментар