Грејање окупира мисли наших грађана

Септембар је месец када се мисли не само на школу и зимницу, већ и на грејање. У Врању се највећи број домаћинстава греје на дрва јер је кажу најбоље и најекономичније.

 

Набавка огревног дрвета преко Шумског газдинства је многима годинама била најбоља опција, али је ове године ипак нешто слабија и поред тога што цена и услови продаје нису мењани.

Грађани се кажу све чешће одлучују за набавку од приватника, код којих је цена око 30 евра по кубику, а и дрва су кажу квалитетнија. Нису уситњена и нису мокра, па тако обезбеђују бољу енергију. У потрази за послом осмишљене су и машине за цепање, па су поједини себи обезбедили, макар сезонски посао. Ова услуга заједно са сечењем кошта око 350 динара по метру кубном и за домаћина је ефикасна, јер скраћује време обраде дрвета. Међутим, последњих година све је веће интересовање за пелет.

Будућност је кажу грађани у грејању на пелет. Међутим, због система које су већ увели, не могу лако да се преорјентишу на нову врсту огрева.

Пелет је енергент који се прави од шумских остатака, трине, сувог лишћа и грања. У нашем крају, како сазнајемо формиране су већ три фабрике за производњу пелета, а једну од њих има и Алфа плам.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 04 септембар 2014 12:56

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter