Почела примена споразума о слободи кретања на административним прелазима

На административним прелазима са Косовом и Метохијом од данас је почела примена споразума о слободи кретања људи и возила. То значи да ће сва возила морати да плате обавезно осигурање али и употребу пробних таблица на територији Србије уместо оних са ознаком РКС или КС.

Камера Радио телевизије Врање забележила је тачно у поноћ на административном прелазу Кончуљ почетак примене овог споразума постигнутог током дијалога Београда и Приштине. Договор предвиђа да убудуће сва возила која желе да уђу на територију Србије а носе регистарске ознаке КС или РКС морају да плате полису осигурања. Цене су од 26,25 до 236,25 евра у зависности од категорије возила. За путничке аутомобиле тај износ је 105 евра у динарској противвредности за период од месец дана.

Још једна новина су и пробне таблице које подразумевају статусну неутралност. Њих ће морати да имају сва возила која иначе носе ознаку РКС или КС ако желе да уђу на територију Србије. У просеку коштају 3000 динара и још  додатних 500 динара по дану проведеном у централној Србији. Са друге стране осигурање возила са таблицама из централне Србије приликом уласка на територију Косова и Метохије кошта 60 евра и важи за период од 15 дана.

Грађани Србије који често одлазе у покрајину али и Срби са севера Космета имају негативне реакције на примену овог споразума. Они смaтрају да је ова уредба само нанела штету Србима и да су цене превисоке нарочито за оне који су приморани да свакодневно прелазе административне пунктове.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 26 децембар 2011 13:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter