Народ воли кад се празник споји

Пракса да се празници спајају и да се самим тим број нерадних дана повећава се усталила у нашој земљи. Према незваничним подацима, сваке године у јануару више од 50 одсто запослених празнује око 10 дана.

У многим јавним предузећима и државним институцијама спојили су празнике, иако Закон о државним и другим празницима јасно каже да су само 1. и 2. јануар нерадни дани.

Иако смо често склони да коментаришемо стање у привреди, која због овако дугих пауза трпи губитке, морамо признати да је оваква одлука рационална. Наиме, утрошак енергената и цена покретања производње могу надмашити корист која може бити остварена.

Ове године у Врању, одлуку о спајању празника донели су готово сви привредници што је и разумљиво и може се прихватити и оправдати. Више чуди то што су одлуку о спајању празника донела нека јавна предузећа и установе и ако се зграде у којима су смештени редовно греју.

Социолози кажу да је тренд продуженог одмора после новогодишњих празника брзо прихваћен и да ће се народ тешко одрећи овакве навике. Сваку промену  склони смо да тумачимо као одузимање права чак, и када смо свесни да нам такво право закон није обезбедио.

На добро се човек лако навикне, али, не би било лоше да се угодно празновање што пре претвори у добру радну атмосферу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 05 јануар 2012 14:49

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У последња два дана вакцинисано још 1000 Врањанаца - Радио Телевизија Врање https://t.co/S5dj9RVJJM via… https://t.co/lzMsFHbNTK
45 новозаражених у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/dkOZdmmoG1 via @tripplesworld https://t.co/85DRwi2PiP
Вакцинисани корисници Народне кухиње - Радио Телевизија Врање https://t.co/AiUaxAisAs via @tripplesworld https://t.co/F9vc58nu52
Follow RTV Vranje on Twitter