Берба малина као увод у трговину људима

Оглас за посао у овим временима, може да буде и пут у трговину људима. Рад на црно узима маха међу младима, али и свима који је потребна додатна зарада. Ипак, многи нису свесни опасности које вребају иза сваког огласа за посао. О овоме, али и другим проблемима везаним за трговину људима, разговарали смо са Данијелом Милосављевић, градском већницом за социјална питања и председницом Локалне мреже за борбу против трговине људима.Иначе, 30 .јул је посвећен Светском дану борбе против трговине људима.

Иако је корона вирус у великој мери зауставио нормално функционисање друштва, чини се да он уопште не утиче на ову грану криминала. Само у првих шест месеци ове године забележена су 34 случаја трговине људима, док је прошле године у истом периоду било 28. Трговци људима не стају, има их свуда и врбују на различите начине, чак су и активнији него иначе. Зарађују енормне количине новца, те се зато и не смирују. Потенцијалних жртава је тренутно много више, јер је присутна велика економска несигурност.

 - С обзиром да имамо одређену економску кризу, да људи западају у неко стање социјалне потребе због смањеног обима посла, неко је остао без посла у овој ситуацији, послодавци су такође смањили своје обиме посла, негде их егзистенција тера да прихвате и одређене послове и да крену „трбухом за крухом“, али нису свесни да и у том делу вребају одређене опасности, објашњава Милосављевићева.

Поред сексуалне, све је већи проблем и радна експлоатација. Рад на црно и непријављени радници су препознати као проблеми које треба истраживати. Наша саговорница потенцира да људи треба да буду обазриви на интернету. Друштвене мреже су посебно погодне за врбовање путем огласа за посао.

- Путем друштвених мрежа понуде неки посао људима, дају екстра услове, добру зараду, људи пре тога не провере ни тог послодавца, ни ту агенцију, нађу се са њима, крену да раде, а после тога виде да је враг однео шалу. То не мора значи да они раде под претњом оружјем, имамо проблем са малим зарадама и великим бројем сати рада. Не плаћају прековремени рад, немају годишње одморе. У иностранству постоји и могућност одузимања докумената да не би могли да се врате у Србију. У Србији се то не дешава. Приликом рада у иностранству превенција јесте копирање и остављање документације код особа од поверења, каже Данијела Милосављевић.

Струњаци који се баве овом темом сматрају и рад на црно неким видом трговине људима, јер се, како каже Милосављевићева, „неко енормно богати на рачун нечијег рада.“ У овом периоду рад на црно је у експанзији и у Србији.

- Особа не мора да буде под принудом или присилом, али просто нема одређена права која му закон даје: осмочасовно радно време, пријава на порез и обавезно здравствено и пензионо осигурање, затим неплаћен прековремени и празнични рад. То је све екстра профит за било ког послодавца. Тога има на подручју целе Србије и зато смо ми у Мрежу укључили инспекцију рада, каже Милоављевићева и додаје да је једна од акција која се планира за наредни период, мапирање рада на црно, чије ће резултате ускоро представити.

Са друге стране, трговини људима додатно доприноси географски положај Врања, односно близина граничних прелаза. Мигранти који улазе у земљу су врло подложни да буду жртве и сексуалне и радне експлоатације. Најугоженија су деца која су сама на тим путевима – деца у покрету  раздвојена од својих родитеља. 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 28 јул 2020 14:13

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уз поштовање мера и вакцинацију до лета можемо очекивати повољнију епидемиолошку ситуацију - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5QqymR2m62
У саобраћајној несрећи у Бујановцу једна особа изгубила живот - Радио Телевизија Врање https://t.co/P8xEKvNZH9 via… https://t.co/YgN8djI8U4
Доделом специјалних признања завршена ''Светосавска недеља'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/mDm3hPfCCd via… https://t.co/qpfuKJeTxo
Follow RTV Vranje on Twitter