Правоснажне затворске казне за двојицу врањских лекара Истакнут

Апелациони суд у Нишу изрекао је правоснажну пресуду двојици врањских лекара у процесу за несавесно лечење претогодишње девојчице из Ћуковца, која је преминула у врањској болници у раним јутарњим сатима 8. јануара 2011. године. Тиме је, након десетогодишњег судског процеса стављена тачка на случај који је изазвао велику пажњу у целој Србији.

Апелациони суд у Нишу потврдио је кривицу специјалисти оториноларингологије Дарку Цивкаровском и анестезиологу Славиши Каначком и смањио им дужину затворске казне. Цивкаровском је казна са три смањена на две године, док је Каначки уместо две, добио годину и шест месеци затвора. Такође, смањена им је и казна забране обављања лекарског позива са по пет на по три године.

Пуномоћни заступник породице преминуле девојчице каже да је оваква пресуда очекивана.

“Задовољан сам пресудом, иако су казне смањене, што је било очекивано. Знао сам да не може бити ослобађајуће пресуде, чега су се родитељи прибојавали. Правда је, на неки начин, задовољена. Наравно, окривљени нису извршили дело са умишљајем, већ из нехата, али и за нехат се одговара, истиче адвокат Алексић.

Суђење двојици врањских лекара трајало је нешто више од десет година, од момента када је подигнут оптужни предлог чиме им је на терет стављено несавесно лечење. Након вештачења, констатовано је да лекари нису предузели неопходне радње, с обзиром на озбиљно стање девојчице.

Првостепеном пресудом, обојица лекара су осуђена на затворске казне од по три године и по пет година забране обављања лекарске праксе, што је изазвало реакције њихових колега и лекарских удружења, која су казну сматрала превисоком. Поступак је враћен на поновно суђење у Основном суду у Врању, које је завршено пре годину дана. Пресуда нишког Апелационог суда је правоснажна, без права жалбе.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 04 август 2022 13:57

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Највећи Сајам запошавања до сада у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/bXVkLwXZ0c via @tripplesworld https://t.co/jBlqdyzN9y
У Врању дозвољена ванпијачна продаја - Радио Телевизија Врање https://t.co/nGBE4PhWwb via @tripplesworld https://t.co/mp6BARhUud
У част чувеном Врањанцу: Научна конференција посвећена Ђорђу Тасићу - Радио Телевизија Врање… https://t.co/wGnQTPWop0
Follow RTV Vranje on Twitter