Одштампајте ову страницу

Све чешћи случајеви трговине људима

By РТВ октобар 14, 2011 715 0

На југу Србије све су чешћи случајеви трговине људима. Због сумње за извршење тог кривичног дела, као што смо већ јавили, истражном судији Вишег суда у Врању је приведен Горан Ј. из Врања. Са још једним  држављанином Србије довео је у заблуду 16 грађевинских радника, углавном из овог краја. Потресне су приче неких од ових људи, који су кренули да породицама обезбеде егзистенцију, а  доживели су прави пакао на градилишту у Чеченији.

Осумњичени су злоупотребљавајући овлашћење и статус послодаваца, организовали превоз радницима до Москве, а затим их, без њиховог знања, пребацили у руску републику Чеченију, у град Грозни. Међу њима су били Топлица Игњатовић из Сурдулице и Горан Петровић из села Лескова Бара код овог града, који су кренули у печалбу, а већ на почетку доживели непријатна изненађења.

После скоро 6 дана путешествија аутобусом обрели су се уместо на Криму у немирној Чеченији, у Грозном. Радници су у том граду радно експлоатисани, без надокнаде, држани у нехуманим условима и над њима је успостављен ропски однос у периоду од 8. јула до 13. септембра ове године, истиче се у саопштењу Полицијске управе Врање.

Из правог двомесечног заточеништва 16  грађевинаца из врањског краја исчупали су се стицајем срећних околности и уз помоћ амбасаде Србије у Москви. Кући су се вратили без пребијене рубље, потражујући од предузимача по 3.000 долара и са стресовима, које не може нико да наплати.

Истражни судија је Горану Ј. одредио притвор до месец дана. Интензивно се трага за другом особом која је осумњичена да је саизвршилац овог кривичног дела.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 14 октобар 2011 17:00