Економија

Економија

Компанија Леон кондиторс и ове као и ранијих година, настоји да улепша новогодишње и божићне празнике, кроз вредне наградне игре, бројне акције, као и брзом доставом. 

Новогодишња наградна игра коју Леон организује сваке године почела је 11.децембра и трајаће до 19. јануара 2021. године.Прво извлачење срећних добитника одржано је јуче.

-Остала су  још четири кола наградне игре до краја и тада извлачимо главне награде. Награде су: осам телевизора, шест електричних шпорета и један фрижидер, а то је главна и највреднија награда. Сви рачуни из појединачних кола учествују у извлачењу главне награде. То су рачуни изнад 999 динара. На полеђини се уписују лични подаци, име и презиме, адреса и број телефона, како би ми што лакше ступили у контакт са срећним добитницима. Примамљиве су награде. У овом појединачном извлачењу било је 60 награда. Наградни фонд је око милион динара. Наше службене просторије у којима комисијски извлачимо добитнике, постају мале да сместе сви ти рачуни, каже пи ар Илија Стојановић.

У наградној игри Леон маркета извлачење је сваке среде. И то није све, „Леон фуд“ наставља да ради у служби грађана, када је реч о сигурној и безбедној куповини на територији нашег града.

"Радно време доставе је сваког дана од 8 до 22 сата, телефон за поручивање је 064/8877559. Имамо бројне акције, уз једну четвртину пице имамо лимунаду, уз пицу пречника од 24 центиметра, колач три леће, уз пицу од 34 центиметра два колача три леће и уз пицу од 42 центиметра три колача три леће. Како би грађани знали колики је поклон, износ пице пречника 42 центиметра је 600 динара,  а колачи које добијају уз пицу су 360 динара. То је јако повољна куповина.

Уз акције које прате доставу, имамо ваучере за финансијски износ доставе. За износ од хиљаду до 2000 динара ваучер је 200 динара, који се може искористити за следећу куповину. За износ од 2 до 3000 динара добија се 300 динара ваучер и за износ од преко 5000 динара добија се ваучер  од 600 динара. Вучери се могу искористити у нашем објекту, а може се платити и следећа достава са њим. У тренутку ове епидемиолошке ситуације, достава је нешто најбезбедније када је реч о куповини", каже менаџер Мирослав Ђорђевић.

Акцијске цене, велика изненађења, наградне игре које се реализују два пута годишње као и кућна достава, све је са циљем да се купцима олакша и омогући што боља и богатија куповина. Предузете су све мере у циљу заштите здравља, како потрошача тако и самих запослених, поручују из Леона.

Последњи пут измењено четвртак, 24 децембар 2020 15:52

У понедељак, 14. децембра, почиње исплата још једне минималне зараде у износу од 30.367 динара за запослене у туризму и угоститељству.

Тиме ће бити пружена подршка за 72.500 запослених у туристичким агенцијама, рент-а-кар фирмама, угоститељским објектима и хотелима.

Они који раде у овим делатностима су због пандемије корона вируса међу економски најугроженијима.

У ове сврхе уз републичког буџета биће издвојено две милијарде динара.

Последњи пут измењено субота, 12 децембар 2020 15:00

У мору негативних информација због пандемије корона вируса, вест да ће од нове године бити омогућено лакше запошљавање у јавном сектору обрадовала је оне који су без посла. Институције и предузећа моћи ће да запосле лица која су им потребна без сагласности комисије Владе Србије изјавио је министар финансија Синиша Мали. Ова измена закона стигла је после 6 година забране запошљавања у јавном сектору.

Новине су предвиђене Изменом и допуном закона о буџетском систему, која се налази у скупштинској процедури, а у којој је наведно да ће корисницима јавних средстава у наредне три године бити дозвољено да без посебних дозвола и сагласности Владе Србије приме нове људе у радни однос у својству приправника.

Државна предузећа и установе моћи ће да запошљавају и на неодређено и одређено време, али у ограниченом броју..

Уколико су потребе за запосленима веће од предвиђеног процента одлучиваће Влада Србије, уз претходно мишљење Министарства финансија.

„Постојала је контрола запошљавања у јавном сектору и сходно инструкцијама и мишљењу Међународног монетарног фонда жеља је била да се тај систем строге контроле не олабави, него да се на неки начин уреди. Тако да не треба сваки запослени или новозапослени да ид ена комисију за запошљавање Владе Републике Србије да би добио сагласност, већ да се одговорност пренесе на институције и на установе које запошљавају.Тако да ће од 1.јануара они имати могућност и слободу да запошљавају уколико им је то неопходно  сходно својим пословвним плановима, фонду плата које могу да обезбеде. Међутим постоји ограничење да могу да запошљавају до 70 одсто оног броја запослених, који су из те институције отишли у претходној години. Опет имате контролу запошљавања али индиректно, а дајете могућност тој институцији да сходно својим потребама и квалитету, дефинише и запосли људе који су им неопходни“, каже министар финансија Синиша Мали.

Ограничења у запошљавању се не односе на судије, јавне тужиоце и заменике јавних тужилаца, наставно особље високошколске установе и научно и истраживачко особље научноистраживачке организације акредитоване у складу са законом.

Такође, не односе се ни на постављена и именована лица у државним органима и органима јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, као и на директоре јавних предузећа, друштава капитала, установа и јавних агенција чији су оснивачи Република или локалне самоуправе.

Ограничења се не односе ни на особе са инвалидитетом у складу са прописима који уређују ову област.

Олакшице у запошљавању у јавном сектору су орочене, односно важиће од 1.јанура 2021.године  до краја 2023.године.

 

Већници града Врања изјашњаваће се сутра о предлогу буџета за наредну годину, који је пројектован, на расходној страни на 2 милијарде 663 милиона, а на приходној на 2 милијарде 493 милиона, при чему је дефицит у буџету 6 и по посто, каже градоначелник Слободан Миленковић.

Сада је према буџетском календару период када су све локалне самоуправе у обавези да креирају локалне буџете.

Година короне, како је називају оставила је траг на економију целог света, па тако и на мале буџете. Иако је година почела добро, каже градоначелник, ипак је епидемија узела данак.

"У првом кварталу ове године, имали смо изузетан приход, бољи него 2019. године, која је била рекордна. Након тога је уследило ванредно стање, смањили су се приходи и нормално створио се дефицит. Захваљујући суфициту који смо имали у 2019. години ми смо тај дефицит покрили и оно што је јако битно нема повећања јавног дуга", каже градоначелник.

У претходне четири и по године враћено је близу 5 милиона евра старог дуга, уз помоћ државе. Стање у буџету је стабилно, истиче Миленковић.

Што се тиче креирања новог буџета за 2021. годину пројектовали смо га има дефицит од 6 и по посто, које планирамо да надоместимо преношењем средстава која нису утрошена у овој години, а постоји и могућност, кратког задужења. Радићемо на повећању приходне стране и евентуалне продаје неке имовине као што је локација, код тржног центра Рода, имамо још једну парцелу.

2021. година је изазовна због контроле преузимања обавеза, каже Миленковић. Обавезе које су преузете биће завршене, планиране су у буџету, али неће бити нових великих обавеза, осим завршавања локалне инфраструктуре.

Нећемо обећавати нереално, не можемо да повећавамо средства за културу, спорт, екологију. Уколико буде већих прилива, уредићемо то ребалансом, каже градоначелник. 

Последњи пут измењено четвртак, 03 децембар 2020 14:04

У портфолију Министарства привреде за приватизацију је, према речима министарке Анђелке Атанасковић, остало још 70 предузећа.

Међу њима су и нека од већих, попут Симпа и Јумка, у којима је запослен велики број радника.

Ова предузећа сама себе издржавају и нема потребе да се жури са њиховом приватизацијом, истакла је министрака приликом посете ових фирми.

Приватизација Симпа и Јумка није приоритет државе, јер су то предузећа која добро раде, сама себе издржавају и имају велики број запослених радника.

Ниједна од ових компанија није на терету буџета државе, никоме ништа не дугују и имају услове да самостално раде.

"Ми смо рекли да ћемо огласити продају неких предузећа, али не и за њих. Они нису тренутно у приоритету, баш због тога што се одржавају и што сами себе издржавају. Нема потребе да јуримо и да се на врат на нос продају. Када се смири ова ситуација са ковидом, можда тек у идућој години можемо да очекујемо неке веће разговоре и значајније, а сигурно ће и директори фабрика да буду укључени у све то, као и локална руководства, рекла је министарка", рекла је министарка Атанасковић.

Симпо може да очекују помоћ министарства када је реч о приватизацији повезаних друштва, која нису у основном бизнису, истакла је министарка.

"Вероватно ћемо успети заједно да то решимо у наредној години, али ћемо такође и сосптвеним средствима и уз помоћ кредита наставити да реконструишемо и модернизујемо сва производна постројења у Врању, Бујановцу, Прешеву и Сурдулици, као што то чинимо данас у Зубином Потоку где реконструишемо и модернизујемо фабрику и правимо нову фабрику тапетарских производа", рекао је генерални директор Слађан Дисић.)

"Ми сада тренутно имамо послове скоро за целу следећу годину. Главни партнери су нам Министарства одбране и унутрашњих послова, као и јавна предузећа. Тренутно имамо извоз за македонску војску и полицију. Имамо извоз за Словенију, заштитна одела за здравствене раднике, тако да нам је  цела година пуна. И поред ковида одржали смо производњу и стабилност у производњи", рекао је генерални директор Бранислав Трајковић.)

Министарка Атанасковић каже да ће држава наставити да помаже Јумку у погледу сарадње са Војском, полицијом и другим фирмама.

Ово је био њен први долазак у Врање након именовања. Са њом је био и државни секретар, Драган Стевановић који је недавно поновио да су Симпо и Јумко апсолутно неутрални по буџет Србије, по јавне финансије.

Они корачају кроз усвајање УППР-а, рекао је Стевановић.

 

Последњи пут измењено понедељак, 30 новембар 2020 15:15
Страна 1 од 102

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter