Због ембарга на робу из Србије трпе и Албанци

Ембарго непризнате државе Косово на увоз робе из Србије нанео је велике штете српској привреди, али и грађанима Косова. Посебно је погодио југ Србије, који је из те сарадње са Косовом имао веома значајне приходе и импулсе развоја.

Под изговором реципрочних мера, рампа на увоз робе из Србије је са косовске стране спуштена још крајем јула прошле године. Директне последице су осетили Симпо и Алфа плам из Врања

Младост и Здравље Актавис из Лесковца, али и друге фирме које годинама испоручују робу на тржиште Косова и Метохије.

Ембарго не зна за националност, тако да су тим чином погођени и Албанци из Бујановца и Прешева, власници предузећа која транспортују или продају робу на Косову и Метохији.

Косово за Србију представља девето тржиште по значају за пласман производа. Трговинска сарадња Пчињског и Јабланичког округа са Косовом била један од њихових најозбиљнијих извора прихода и успешности привредног и економског опстанка. Према подацима регионалне привредне коморе Лесковац у 2010. години са овог подручја транспортована је роба у вредности од 14,4 милиона долара, што је за 20 одсто више него 2009. године.

Знатан део промета између две територије није регистрован ни на једној страни, пошто је реч о токовима нелегалне трговине. Према процени истраживача, промет у такозваној сивој зони износи чак око 40 одсто. Најчешће се тргује аутомобилима, нафтом и нафтним дериватима и прехрамбеним производима страног порекла.

И док шверцери лове у мутном, велики цех овој једностраној одлуци приштинских власти осим фирми са југа Србије плаћају и Албанци на Косову који купују преко посредника своје омиљене производе, али по скупљој цени. Политика по ко зна који пут узима данак од грађана, који су у највећој штети, зарад нечијих личних и групних интереса.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 09 март 2012 14:24

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Атлетика у основним школама - Радио Телевизија Врање https://t.co/sQX1iYYiNZ via @tripplesworld
Гимназијалци померају границе - Радио Телевизија Врање https://t.co/gsYWtqWeIn via @tripplesworld
Изгорело возило у дворишту породичне куће - Радио Телевизија Врање https://t.co/VDpVZOylos via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter