Крајем године смањен број запослених

У последњем кварталу прошле године број запослених у Србији износи је 2.763.600, а број незапослених 475.600. Стопа запослености популације старости 15 и више година износи 46,3%, стопа незапослености 14,7%. Највећа стопа запослености  је у Београдском региону преко 48 посто, а највећа стопа незапослености је на југу и истоку и износи 16,4 посто.

У односу на трећи квартал 2017. године, запосленост је смањена за 118.300, при чему је 86% тог смањења концентрисано у секторима делатности Пољопривреда, шумарство и рибарствo и Домаћинства која производе робу и услуге због сезонског карактера тих послова. Смањење запослености одразило се на стопу запослености, која је за 1,9 процентних поена мања него у претходном кварталу. Услед смањења запослености дошло је до пораста броја незапослених за 47.400 и неактивних лица за 63.900, при чему су мушкарци статус запослених углавном заменили за статус незапослених, док су жене које су остале без посла у највећем броју случајева постале неактивне. Стопа незапослености већа је за 1,7 посто.

Сличан тренд смањења запослености уз пораст незапослености и неактивности, који је забележен на нивоу целе популације, захватио је и младе узраста 15‒24 године, код којих је стопа запослености смањена за 2,3% уз повећање стопе незапослености за 4,5% и стопе неактивности за 1,2 %

Београдски регион је, у поређењу са осталим регионима, „претрпео“ најмањи губитак послова, што не изненађује ако се има у виду сезонски карактер пољопривредних послова, који су се „угасили“ током зимских месеци, а који су најмање заступљени у овом региону. Стога Београдски регион има најбољe резултатe на тржишту рада, за разлику од Региона Јужне и Источне Србије, где је стопа запослености најмања а стопе незапослености и неактивности највеће у поређењу са свим осталим регионима. Анкетом коју је урадио Републички завод за статистику је било обухваћено 15.592 домаћинства, од чега је анкетирано 12.434 домаћинства, тј. 29.454 лица старости 15 и више година.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 16 март 2018 13:09

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter