Одштампајте ову страницу

Директно учешће привредника у креирању закона

Привредна кретања  на југу Србије у два округа, Пчињском и Јабланичком бележе раст, нарочито кад је у питању извозни биланс. Све веће учешће привредника у креирању амбијента, даје резултате. О томе је у емисији ''Важно је'', говорио директор коморе за ова два округа, Горан Јовић.

Прошло је више од годину дана од реорганизације коморског система. Ранија пракса да народни посланици заступају интересе привреде је прекинута, а формиран је Парламент привредника, који директно преко коморе утиче на доношење законске регулативе. Нико од самих привредника не зна боље шта је добро за бржи развој привреде, каже Јовић.

"Чак 77 од 100 захтева Парламента привредника, при комори у Лесковцу, усвојио је републички парламент. Ово је директан начин да привредници кроје прописе и законску регулативу, која олакшава рад привреди", објашњава директор коморе Горан Јовић.

Пчињски и Јабланички округ издвојили су се по томе што значајно расте извозни биланс предузећа. Замерка великим и малим предузећима на југу је та што мало користе субвенције Министарства привреде и кредите Фонда за развој.

"Фонд није банка која прави профит. Држава одмах враћа 25 посто. Они су се наплашили од великих камата. Фонд даје подстицај, даје грејс период од годину дана. Тако да можете да покренете посао и после да враћате кредит", додао је Јовић.

Много је повољности, каже Јовић и управо сада преко Министарства пољопривреде иде кредитна линија. Наш крај је препознат по храни, тако да би пољопривредници то требало да искористе.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)