За 46 евра веће зараде јануара ове него јануара прошле године

Просечне зараде јануара ове године веће су у односу на исти месец прошле за 46 евра. Просечне зараде ће се израчунавати од ове године по новој методологији, коју примењује Републички завод за статистику и биће објављиване након месец и 55 дана.

Просечна зарада у јануару у Србији износила је 50 хиљада 48 динара. У односу на предходни месец већа је реално за 2,4 посто. Према новој методологији Републички завод за статистику од јануара ове године објављује просечне зараде запослених у радном односу, ван радног односа, у правним лицима, зараде предузетника и запослених код њих,  у јавном сектору и ван јавног сектора.

Истраживање о зарадама заснива се на подацима из обрасца Пореске пријаве за порез по одбитку. Просечне зараде израчунавају се на основу износа обрачунатих зарада за извештајни месец и броја запослених који је изражен еквивалентом пуног радног времена. Обухваћени су сви пословни субјекти који су Пореској управи доставили електронски попуњен образац пореске пријаве са обрачунатим зарадама. Обухваћене су све категорије запослених за које су послодавци, тј. пословни субјекти, Пореској управи доставили електронски попуњен образац пореске пријаве са обрачунатим зарадама. 

Зараду чине: - зараде запослених у радном односу, укључујући накнаде за дежурства, за рад ноћу и по сменама, недељом и празником; накнаде за исхрану у току рада и за неизвршене часове рада (годишњи одмор, плаћено одсуство, празници, боловања до 30 дана, одсуство због стручног усавршавања, застој у раду који није настао кривицом радника); регрес за коришћење годишњег одмора, награде, бонуси и сл.; - накнаде за рад запослених ван радног односа (по основу уговора о обављању привремених и повремених послова).

Зарадом се не сматрају накнаде по основу уговора о делу, накнаде за боловања дужа од 30 дана, накнаде трошкова запосленима за долазак на посао и одлазак са посла, за време проведено на службеном путу у земљи и иностранству, накнаде за смештај и исхрану током рада и боравка на терену, отпремнине запосленима при одласку у пензију или за чијим је радом престала потреба, једнократне накнаде у складу са социјалним програмом, накнаде трошкова погребних услуга и накнаде штете због повреде на раду или професионалног обољења, јубиларне награде, солидарне помоћи, као ни остала примања за која се не плаћају порези и доприноси.

1.     Просечне зараде, јануар 2018. године  РСД

 

Зараде

Зараде без пореза и доприноса

I 2018

I 2018

 

 

 

Република Србија – укупно

69 218

50 048

 

 

 

Зараде запослених у радном односу

69 581

50 328

Зараде запослених ван радног односа

47 304

33 155

 

 

 

Зараде запослених у правним лицима

73 157

52 959

Зараде предузетника и запослених код њих

38 444

27 305

 

 

 

Зараде у јавном сектору

78 582

56 585

Зараде ван јавног сектора

64 394

46 681

 

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 28 март 2018 14:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter