Најрањивије младе фирме и радње

У Пчињском округу је прошле године више отворено фирми и предузетничких радњи, него што је затворено. Највише затварају младе фирме у првим месецима или првој и другој години пословања.

Према показатељима одељења Регионалне привредне коморе Пчињског и Јабланичког округа у Врању, у предходној години повећана је привредна активност на подручју нашег округа, па и број привредних субјеката.

По статистици прошле године је у Пчињском округу отворено већи број фирми и предузетничких радњи, него што је затворено.Предњаче, Врање, Сурдулица и Владичин Хан, али се десило да је у Прешеву више затворено него што је отворено. У Бујановцу је све углавном на истом нивоу, каже шеф Одељења РПК Пчињског и Јабланичког округа у Врању Бранислав Поповић.

Улога новоотворених Одељења коморе у Бујановцу и Прешеву, биће да помогне да се промени ова негативна статистика за те две општине. Подаци говоре да се највише затварају скоро регистрована предузећа и то је тренд у целој земљи, не само у нашем округу.

Фирме које су отворене или постоје годину или две су и најподложније пропадању. Зато постоје и бизнис инкубатор центри и старт ап подршка, да им се у том најтежем периоду највише помогне. Само преко нашег бизнис инкубатор центра, који им је помогао у изради бизнис плана, 30 привредника је добило кредит.

Највећи раст привредних активности у прошлој години, изузев Врања, бележи општина Владичин Хан, где се и највише отварају привредни субјекти. Они све више користе и помоћ државе, тако се према подацима Одељења у Врању за кредите код различитих институција јавило око 150 субјеката.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 07 јун 2018 15:59

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter