Почиње наплата пластичних кеса у 4 већа трговинска ланца

У складу са препоруком Министарства заштите животне средине, почетком наредне недеље почеће наплата пластичних кеса потрошачима, у четири већа трговинска ланца у Врању. Циљ акције је очување животне средине.

Заштита животне средине требало би да буде приоритет свима, иако ће појединци сматрати да је трошак. Повратак цегерима или торбама за куповину биће опција за већину купаца.

Јелена Настић –„Спринт маркети„ подсећа да је у земљама у окружењу које су увеле наплату пластичних кеса њихово коришћење смањено 80 одсто. У Србији се годишње потроши две милијарде пластичних кеса. Време биоразградње само једне овакве кесе је хиљаду година.Мислимо да ћемо на овај начин,наплатом, смањити њихову употребу и да ће нас наши потрошачи у томе подржати. Да ће бити свесни и савесни, као и ми, да је веома важно очувати животну средину.

Незваничне процене трговинског сектора у Србији говоре да се годишње за набавку пластичних кеса потроши 20 милиона евра, а 30 до 40 одсто њих се баци. Због тога су у ресорном министарству одлучни да се оваква акција спроведе на целој територији Србије.

Душан Корица-„Станковић маркети“ потврђује да ће наплата почети од понедељка 23. Јула по цени од два динара. То су биоразградиве кесе. Сматрају да ће тиме пробудити свест потрошача, да се врате цегерима, а да деци оставимо чисту и здраву околину.

Очекује се да акција да добре резултате , у супротном  министарство не искључује могућност да се  употреба пластичних кеса трајно забрани. 

Илија Стојановић - „Леон кондиторс“ истиче да су као чланови удружења „Домаћи трговачки ланац“ донели одлуку да део средстава од наплате улажу у посебан фонд за хуманитарне сврхе, односно ради улагања у здравствени и образовни систем на територији Републике Србије.

Миодраг Крстић - „Ин маркети“ напомиње да ће за њихове сталне купце обезбедити бесплатне цегере или торбе за сваку куповину од понедељка.

Иначе, време разградње кеса које ће се убудуће наплаћивати је 4 године. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 19 јул 2018 14:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter