Врањски инспектори открили у једном дану 40 радника на црно

Kако би сузбили рад "на црно", Министарство рада покренуло је пројекат "Реци НЕ раду на црно". У оквиру њега, од 10. марта ове године функционише инфо-линија која је даје резултате, тако су само у једном дану инспектори из Врања окрили 40 људи у раду на црно.

''Ако ти се не свиђа знаш где су врата'', можда сте чули ту реченицу од својих послодаваца, а можда живите у свакодневном страху да ћете је чути. Управо зато и због најчешће ситних пара, људи не пријављују послодавце код којих раде на црно. Међутим, захваљујући инфо-линији и то се променило.

Данас је извршен инспекцијски надзор у селу Жујинцу у општини Прешеву, на узгоју корнишона затечено је 40 радника, без уговора, без пријава на осигурање. Списак пријава добили смо од стране Министарства, значи да је неко пријавио да се у том селу обављају пољопривредни радови, а да радници раде без пријаве на осигурање, каже Милентије Стојановић, начелник инспекције рада у Врању.

Од почетка године повећан је број како надзора, тако и број откривених радника на црно. Резултати врањске инспекције су бољи из месеца у месец.

У периоду јануар –јул извршен је 651 надзор, откривено чак 442 радника на црно. Радни однос засновало је  338 радника,  донето 136 решења о уклањању недостатака и поднето 96 захтева за покретање прекршајног поступка.

Инфо -линија је у самом старту много коришћена, а  сада то почиње да јењава. Врло је битно да грађани разумеју да нису угрожени ни на један начин уколико пријаве послодавца, јер и сам рад инспектора зависи од тога.

Нико од инспектора није отишао да каже пријавио је тај и тај јер и ми немамо те податке, анонимно је, истиче Стојановић

Казне за послодавце за привредне субјекте крећу се од 800 хиљада до 2 милиона динара, а за предузетнике  од 300 до 500 хиљада, иако према подацима министарства у пракси су знатно мање, а много случајева и застарева.

Према подацима надлежног министарства највише запослених на црно има у грађевинарству, угоститељству, производњи коже обуће и текстила, а таквих занимања је највише и код нас.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter