БДП: Грађевинарство и пољопривреда бележе раст и у Врању

У укупном расту БДП свој допринос даје и Пчињски округ. Раст у делатностима које су највише утицале на БДП, а то је грађевинарство и пољопривреда, забележен је и у нашем граду и округу. За пола процента је више порастао бруто друштвени производ у односу на пројектовани у мају. Дакле уместо 3,5 посто биће 4 процента.

Јесте изградња путева у Србији у значајној мери допринела порасту БДП, али се градило и у Врању. У овој години за 7 до 8 хиљада квадрата више него у прошлој.

Према нашим подацима према издатим грађевинских дозвола и према подацима из грађевинске инспекције, колико је по пријави радова инспекција изашла на терен, гради се између 20 и 21 хиљаде метара квадратних, каже Јована Антић, начелница урбанизма.

Сушна лета су бар ове године прошлост, па су падавине и код нас знатно утицале на повећане приноса у пољопривреди, али и не само то.

Оно што је првенствено утицало на повећање пољопривредне производње је повећање обимности у прехрамбеној производњи и то су инвестициона улагања која су константна, тако се као град односимо према пољопривреди као стратешкој грани овог подручја, каже Небојша Младеновић, градски већник задужен за пољопривреду.

Позитивна привредна кретања потврђују и најсвежији подаци, којима располаже канцеларији Привредне коморе Србије у Врању

Имамо раст у целини свих показатеља и учешћа у БДП и повећања просечне зараде и свега. Нису то огромна повећања, али се дешавају. И полако се смањује разлика између нас и развијених делова Србије, истиче Бранислав Поповић, шеф канцеларије.

У Нашем округу и граду у првих шест месеци забележен је раст у пољопривреди, туризму, индустрији и грађевинарству од 5 до 10 посто. Повећање није забележено у сектору услуга где смо испод републичког просека.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter