И Врањанци у кредитима до гуше

Подаци Народне банке Србије показују да су се грађани у првих шест месеци ове године задужили код банака 283 милијарди динара, а 59 одсто свих одобрених кредита становништву у нашој земљи чине кеш и рефинансирајући кредити. Троши се на све и свашта а, Врањанци највише троше, како кажу, на преживљавање.

Око 110 хиљада грађана Србије има проблем да изађе из недозвољеног минуса. Каматне стопе су високе али су позајмице по текућим рачунима, такозвани дозвољени минус, и даље је један од најскупљих видова задуживања. Минус по текућем рачуну је најскупљи вид позајмице пре свега због тога што су време и обим њиховог коришћења, као и враћања неизвесни. Упркос упозорењима да се минус користи само у крајњој нужди и краћем временском периоду, ово је најмасовнија испомоћ коју грађани бирају а и да се не распитују колико ће их то коштати. Ове дијагнозе друштва, нису поштеђени ни Врањанци.

Наши суграђани кажу да су Врањанци презадужени, а да највећи терет подносе пензионери.

Према подацима Народне банке, задужење грађана по основу позајмица по текућем рачуну у мају ове годне износило је 22,5, милијарди динара, што чини мање од пет одсто укупних динарских кредита становништва, односно мање од три процента укупних кредита одобрених грађанима. Иначе, истраживања кажу да Србија има вероватно највише камате на дозвољени минус у Европи.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 29 август 2018 15:30

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter