СИНОС подржава захтев два велика синдиката за повећање минималца

Влада Србије и послодовци договорили су се да се минимална цена рада повећа за 8,6 посто. Са тиме се не слажу два репрезентативна синдиката, који траже повећање од 10 посто. Синдикат новинара подржава велике синдикате, иако сматра  да је и повећање од 10 посто минимално.

Нова минимална цена рада биће 155 динара по сату . Ове године минимална цена рада по сату износи 143 динара, а минимална зарада, коју прима око 330.000 радника 24.800 динара, што значи да ће, ако Влада Србије донесе одлуку о повишици цене радног сата од 8,6 одсто, минимална зарада износити 27.022 динара. Са тиме се не слажу синдикати који преговарају, а имају и подршку синдиката новинара.

"Ми апсолутно подржавамо наше колеге из два велика синдиката. Сматрамо да је и повишица од 10 посто мала, заправо минимална. Цена коју су договорили  не може да покрије ни половину потрошачке корпе, каже Драгана Чабаркапа", председница СУНОСА-а.

Медијски радници деле судбину свих грађана Србије, јер су у медијима плате изузетно мале. Не само да су мале него и многи послодавци не поштују ни оно што је уговорено између Владе и послодавца, зато што у Србији не постоји послодавачка организација у медијима.

"Од нас се тражи да бранимо јавни интерес, а при том су наша примања на нивоу прекарних радника, радимо у несигурним условима не зна се да ли ћемо добити плату та плата је често и мања од гарантоване, а негде се и не исплаћује. Дакле, ако се од нас тражи да бранимо јавни интерес, ми најпре морамо бити спремни да одбранимо свој егзистенцијални интерес. Без слободних новинара, егзистенцијално обезбеђених, нема ни слободног друштва", каже Чабаркапа.

Послодавци су предлагали повећање од 5 процената, а синдикати су ишли и до 15. Договор који је постигнут између Владе и послодаваца је негде између. Препорука СИНОС-а је да велики синдикати инсистирају на свом захтеву, јер је то једини начин, како кажу, да грађани стекну поверење у синдикалне организације. 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 11 септембар 2018 13:04

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter