Фирме које воде жене, стабилније и успешније

Последњих година у порасту је женско предузетништво, а њима последњих година, помажу и Министарства и Привредна комора, различитим кредитним линијама и субвенцијама. Ако је судити по власничкој структури предузетничких фирми које се затварају, жене су боље газде.

Иако можда не изгледа тако, има доста жена предузетница. Баве се свим делатностима, а према процени Одељења привредне коморе у Врању, највише их је у односу на број становника у општини Босилеград. Има их и тамо где их можда не би очекивали, а то су Бујановац и Прешево.

"Негде су власнице, негде директори, негде први сарадници, равноправно са супругом се баве производњом или су доминантне у фирми приликом одлучивања. То показује да су практичније, пажљивије и те фирме су успешније и стабилније у пословању него фирме које воде мушкарци", каже координатор Одељења Привредне коморе Србије у Врању Бранислав Поповић.

Врло су коректне и конкретне, знају шта желе и знају чиме се баве. Потребно је да се више ангажују, да скупе храброст и да се више појављују у јавности, јер овако делује да је њихов број занемарљив.

"Министарство за иновације је једну кредитну линију наменило за жене предузетнице. Привредна комора на нивоу целе Србије се бави женским предузетништвом. Имамо један део који води госпођа Бранислава Симанић, која врло доследно ради на еманципацији жена предузетница. Преко парламента предузетника жене могу да се укључе у промене прописа, закона и онога што им омета пословање", истиче Поповић.

Жене предузетнице највише се баве козметичким и фризерским услугама.  Има их и у типично мушким делатностима, као што су прерада дрвета и грађевинарство. На подручју Врања има и иновативних делатности које развијају жене, па тако имамо предузетницу која се бави прерадом коже и производњом кожних јакни, мантила и торби.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 26 октобар 2018 14:31

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter