Одштампајте ову страницу

Јумко отворио погон у Црној трави, а за десетак дана отвара у Ресавици

By РТВ новембар 22, 2018 0

О томе како је Јумко од готово пропале компаније почео да се подиже и да данас већ ради за велики број земаља региона и Европе, како су освојили нову производњу и отварају погоне и ван нашег града, како су стигли до скоро 2300 радника, који раде или зависе од Јумка и како редовно исплаћују зараде, са којима менаџмент није задовољан и планира повећање, у емисији ''Сазнајте'' која је на нашем програму вечерас у 20 сати, говори генерални директор Јумка Бранислав Трајковић.

Запослени у Јумку поносни су што су се након великих проблема подигли, кренули узлазном путањом и не стају. Освојили су нову производњу, кренули пут наменске, и вратили се на многа тржишта на којима су некада били. Поносни су највише на оно што раде за своју земљу.

Ја сам био на Пештеру на војној вежби поводом стогодишњице ослобађања Србије, где је и била главна организација. И сам председник је носио нашу јакну, тако да смо били врло поносни на наш производ. Надамо се да ће ти наши производи да имају прођу на тржишту, каже Трајковић.

Након упошљавања капацитета у Врању, отворили су и погон у Бујановцу, где већ ради 120 радника различитих националности. Свесни демографске слике Србије, дају поклон честитке од по 500 евра за прво и друго дете, а по хиљаду за треће својим запосленима. И не само то, настављају са ширењем по Србији, чак и у местима, као што је Црна трава.

"Ми јесмо државна фирма, али размишљамо и демографски, да народ остане и да ради овде. Држава и министарства нам помажу и ми смо дужни да нешто дамо. Нама је пуно срце што смо отворили тај погон, јер 35 људи ради сада у том погону и они су пресрећни. Тај крај је био осуђен на пропаст јер се иселио око 70 посто становништава."

Јумко је и у процесу отварања погона у Ресавици, где ће углавном радити жене. Отварање се очекује за десетак дана. Ближе се цифри од скоро 2 хиљаде 300 запослених са кооперантима, који редовно примају зараде.

"Они сад већ имају преко минималца и договор је да ту плату следеће године повећамо за двадесетак посто, што је реално. Ми морамо више да радимо, да смањимо трошкове и да та плата реално расте сваке године по 15 до 20 посто", истиче Трајковић.

До краја године дружиће се и са пензионерима компаније, а за наредну годину је менаџмент обезбедио послове.

Ипак, највећа новина биће нова линија дораде, вредна око 4 милиона евра.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 22 новембар 2018 15:04