Нови законодавни оквир за већу заштиту радника

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић формирао је три радне групе са циљем заштите и унапређења положаја грађана, са посебним акцентом на особе са инвалидитетом.

Реч је о Радној групи за израду нацрта закона о осигурању од повреда на раду ради накнаде штете, Радној групи за израду предлога стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом и Радној групи за ревизију листе професионалних болести.

Радну групу за израду нацрта закона о осигурању од повреда на раду ради накнаде штете, поред представника ресорног министарства, чине и представници министарстава здравља и финансија, Удружења осигуравача Србије, као и представници социјалних партнера – Уније послодаваца Србије, Савеза самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката Независност.

Ђорђевић је оценио да се постојећи систем осигурања радника од повреда на раду заснива на вољи послодавца.

Радници који претрпе повреду на раду своја права у вези накнаде штете могу да остваре само покретањем дуготрајних судских поступака, а породице смртно страдалих радника су тешко, а често уопште нису остваривале ова права, указао је он.

Министар је нагласио да ће у Србији по први пут бити уведено обавезно осигурање од повреда на раду ради накнаде штете.

Према његовим речима, законом ће се уредити да финансијска средства за осигурање падају на терет послодавца, а одређиваће се у зависности од нивоа ризика од повређивања.

Доношењем овог решења створиће се услови да се радницима који су повређени на раду или њиховим породицама заштите права и обезбеди одговарајућа одштета, јер Министарство брине о свим радницима, њиховој безбедности на раду и заштити здравља, подвукао је Ђорђевић.

Он је указао на то да је Радна група за израду предлога стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом и предлога акционог плана за примену Стратегије за период до 2024. године, од суштинског значаја због престанка важења Стратегије 2015. године.

Због тога је, како је нагласио, неопходно израдити предлог новог стратешког документа Владе на пољу унапређења положаја особа са инвалидитетом.

Поред представника ресорног министарства чланови Радне групе су и особе са инвалидитетом, којима ресорно министарство посвећује посебну пажњу, предочио је Ђорђевић.

Он је напоменуо да је Радна група за ревизију листе професионалних болести веома важна како би Србија и у овој области могла да буде усклађена са осталим државама света.

Према његовим речима, задатак те радне групе је ревизија листе професионалних болести садржане у Правилнику о утврђивању професионалних болести Међународне организације рада за случај несреће на послу и професионалних болести.

У складу са појавом нових занимања потребно је ускладити и листу професионалних болести, рекао је он и додао да је ово још један од начина на који држава жели да заштити раднике.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Специјално признање Министарства одбране Радио телевизији Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/mKf9247zXJ vi… https://t.co/jQCBIjE9FG
Одлуком Владе, у Врању проглашено стање елементарне непогоде - Радио Телевизија Врање https://t.co/MA0F8CfHO5 via… https://t.co/G8Q4abaeTC
Специјално признање за РТВ Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/MHhPUlmWMs via @tripplesworld https://t.co/Iwq86VOW8Q
Follow RTV Vranje on Twitter