Одштампајте ову страницу

Врањски текстилци очекују помоћ

By РТВ септембар 20, 2011 642 0

 Компаније Јумко  тражи кредит од 10 милиона евра за прекомпозицију и социјални програм.

 

Врањски текстилци очекују помоћ државе која је  већински власник, а у целу причу укључује се и град Врање. Реализација овог плана је једина нада за Јумко, јер би се смањили трошкови и отвориле  могућности за савременију производњу и нова запошљавања.

Неки погони ове фабрике грађени су пре 50 година и на простору од 150 хиљада метара квадратних радило је око 12 хиљада радника. Сада,  једина жеља 1800 запослених је да сачувају радна места.

У Јумку се троши за трећину више средстава за енергенте, него што је потребно, за шта се месечно издваја 30 милиона динара. Годинама није улагано у нову технологију те је осавремењавање производње, зарад освајања тржишта, веома важно истакао је Слађан Вучковић, технички директор конфекције.

Прекомпозицијом би се добило 70 хиљада  квадрата простора који би могао да се прода или изнајмљује домаћим и страним инвеститорима, а у погонима који би  остали ефикасније би се  организовала  производња. За све то потребано је око 10 милиона евра  којих Јумко нема, а проблем не може да се одлаже, нити има простора да овај програм не успе, наводи генерални директор Јумка Зоран Стосић.

Потпуно је јасно и то да је опстанак Јумка од велике важности за врањски крај,што је посебно нагласио члан Градског већа Перица Јанковић.

Јумко има уговорене послове до краја године, али завршетак сваког посла доноси неизвесност.

     ....О судбини Јумка сада одлучују Министарство економије и регионалног развоја и Министарство финансија која ће дати предлог Влади Србије.Прихватљив је и предлог државе, као већинског власника да се пронађе стратешки партнер који би улагао у ову фабрику.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)