Инфлација или стабилизација

Стабилна Влада Србије и брзо покретање новог циклуса производње и инвестиција, једини су начин да се стабилизује курс евра, тврде банкари, привредници и трговци. У овом тренутку због раста курса евра и високе незапослености, 18 најважнијих намирница у свакодневној куповини учествује са 72 одсто у кућном буџету. То значи да грађани купују само основно за живот.

Осцилације динара према евру последица су пада индустријске производње и извоза из Србије. Након краткотрајног раста, динара је данас пао 0,7 одсто и средњи курс износи 115,39 динара за евро.Последица је раст цена готово свих артикала у малопродаји сем основних животних намирница.Разло за то је Уредба Владе Републике Србије којом је крајем прошле године, маржа за те производе ограничена на 10 одсто.

Са друге стране привредници вапе за стабилном Владом, обнављањем преговора са ММФ-ом и приливом страних инвестиција од две до три милијарде годишње. То је једини начин да се вредност евра стабилизује.

Грађани кажу да је реална ситуација још драматичнија од пуке статистике јер се у Србији о неком стандарду не може ни говорити, већ о пуком преживљавању.

У овом тренутку просек зарада у Србији износи око 360 евра, а 72 одсто кућног буџета одлази углавном на храну. Није за поређење али ако погледамо земље чланице Европске Уније, њихови грађани на храну троше свега 14 одсто својих зарада.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 12 јун 2012 14:26

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter