Продати погони из састава ХК "Јумко"

Производни погони “Трикотажа”, ”Конац” и “Дорада” из састава Холдинг Компаније “Јумко”, продати су за милион и 105 хиљада евра Компанији “Топ софа Срб”, иза које стоји италијански произвођач намештаја “Дитра Италија”, саопштено је из Агенције за приватизацију. Нови власник тиме је добио 38 хиљада квадрата пословног простора под кровом.

Само десетак дана након неуспешне прве лицитације, Агенција за приватизацију продала је за милион и 105 хиљада евра производне целине Јумка: Трикотажу, Конац и Дораду. Нови власник, Компанија “Топ софа Срб” тиме је ушла у инвестициони програм вредан 13 и по милиона евра.

Уговором је предвиђено да ће, уз субвенције државе од пет хиљада евра за свако радно место, Италијани у новој фабрици тапацираног намештаја до краја године запослити 411 радника.

Због ове продаје председница Асоцијације слободних и независних синдиката у Јумку Снежана Величковић недавно је најавила генерални штрајк, али данас и поред упорних позива није се јавила. Незадовољни су и у Самосталном синдикату, али према речима повереника Слађана Митића још увек нису консултовали око 500 својих чланова и за сада нема најаве штрајка. Иначе хиљаду и 800 запослених ових дана примило је децембарску плату чији је просек око 15 хиљада динара.

Генерални директор Зоран Стошића одбио је да за РТВ Врање да изјаву јер како је рекао, “Јумко” није утицао на продају, већ је тај процес спровела држава, која је и већински власник Компаније. Продајом ова три погона Јумко ће смањити потрошње енергената за 50 одсто. У овом тренутку трошкови за мазут, струју, гас и воду на годишњем нивоу у Јумку износе милион евра. Држава је иначе и гарант банкарског кредита од седам милиона евра који би требало да буде искоришћен за драстично смањење потрошње енергената, а тиме, верује се, и профитабилније пословање.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 26 јун 2012 14:36

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter