Новоградња на путу без повратка

У Новоградњи је увелико у току стечајни поступак, који спроводи Агенција за приватизацију. По завршетку испитног рочишта у септембру требало би да се донесе решење о банкротству. Повериоце, међу којима су и радници, сада највише интересује како ће се намирити њихова потраживања.

Прво поверилачко рочиште одржано је јануара, када је одржана прва Скупштина поверилаца, изабран председник и формиран Одбор поверилаца. Стечајни управник је предложио да се стечајни поступак настави банкротством Новоградње, односно уновчењем имовине стечајног дужника и намирењем поверилаца. Већ марта је одржано испитно рочиште, а недавно и наставак испитног рочишта. Због великог броја пријава потраживања од врањских грађевинара заказан је наставак испитног рочишта за 14. септембар. Након тога стечајни судија донеће закључак о утврђеним потраживања стечајних и разлучних поверилаца, сазнали смо у Агенцији за приватизацију.

Очекује се да стечајни судија Привредног суда у Лесковцу донесе решење о банкротству, како би могло да се приступи уновчењу имовине стечајног дужника Новоградња. У току је и прикупљање имовинско правне документације. Међутим, велики проблем може да представља Закон о враћању одузете имовине и обештећењу. Кад се буду стекли услови за уновчење имовине, приступиће се томе. Након тога припремиће се нацрт за главну деобу у складу са Законом о стечају, чиме ће се намирити повериоци у одређеном проценту, истичу у Агенцији за приватизацију владе Србије.

У овом кратком и неславном историјату пропасти некадашњег највећег грађевинског предузећа на југу Србије подсећамо да је поступак принудне ликвидације обустављен закључком Агенције за приватизацију јуна 2011. године. Наиме, утврђено је да његова имовина није довољна да се подмире сва потраживања поверилаца, па је поднет предлог да се отвори стечајни поступак. Новембра прошле године стечајни судија Привредног суда у Лесковцу је донео решење којим се усваја тај предлог и отвара стечајни поступак над стечајним дужником Грађевинским предузећем у друштвеној својини „Новоградња“ Врање, а за стечајног управника је именована Агенција за приватизацију – Центар за стечај.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 27 јун 2012 14:38

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter