Синдикати Јумка траже раскид купопродајног уговора

На позив Асоцијације слободних и независних синдиката Холдинг Компаније “Јумко” није се одазвао значајнији број радника, да крајем прошле недеље искажу протест због продаје три погона ове Компаније италијанском произвођачу намештаја. Асоцијација најављује да ће у сарадњи са Самосталним синдикатом “Јумка”  свим средствима синдикалне борбе тражити раскид купопродајног уговора.

Агенција за приватизацију продала је 15.јуна ове године 38 хиљада квадрата погона Трикотажа, Конац и Дорада италијанском произвођачу намештаја Дитре Италија. Одлуку о продаји донела је држава која је већински власник Компаније. О продаји три погона Јумка било је речи и на недавној конференцији за новинаре социјалиста Врања. На питање новинара, Синиша Митић, потпредседник СПС рекао је да су у Компанији “Симпо” били изненађени овом продајом, с обзиром да су својевремено тражили простор за проширење сопствене фабрике тапацираног намештаја од коже и нису наишли на разумевање. Митић је поменуо да изненађује и најава запошљавања 411 радника.

Асоцијација слободних и независних синдиката “Јумка” одмах је затражила раскид уговора. Недопустиво је, кажу, да новац од продаје имовине фирме, коју је деценијама стварало хиљаде радника, иде држави, а да радници примају зараде испод законског  минимума. Због тога су позвали своје чланове, бивше раднике и акционаре да окупљањем крајем прошле недеље искажу протест, у време када је у Јумку организована Скупштина акционара. Протесту се није одазвао значајнији број радника, али из Асоцијације најављују да ће  у наредним данима са члановима Самосталног синдиката “Јумка” свим средствима синдикалне борбе тражити раскид  купопродајног уговора. Одговор на питање да ли ће уговор са Италијанима бити реализован зависи и од нове Владу републике Србије, јер је држава са 63 одсто већински власник  Компаније “Јумко”.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 02 јул 2012 13:18

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter