Просечна зарада у јуну у Врању 33.398 динара

Потврду продубљивања јаза између богатих и сиромашних, иако и сами видимо, из месеца у месец доказује и статистика. Највећа просечна зарада исплаћена у јуну у Србији износила је преко 62 хиљаде динара, а најнижа око 22 хиљаде.

Укупна просек  зарада у Србији за јун је 42 хиљаде 335 динара и у односу на јун прошле године већи је за 2,1 посто. У том периоду цене су порасле за пет и по процената.

Гледано по регионима највеће зараде су у београдском, просечно 52 хиљаде динара. Запослени у војвођанском региону су примили по 40, а у јужној и источној Србији, где спада и Пчињски округ, око 37 хиљада. Запослени у Врању просечно су примили 33 хиљаде динара. Најниже зараде у нашем округу има градска општина Врањска Бања и крећу се око 200 евра. Прешево и Трговиште једва достижу 250 евра. Теже је само у регионима Шумадије и западне Србије, где је просек нешто испод 36 хиљада и где поједине општине имају и 22 хиљаде динара по запосленом. На дну лествице су и градови попут Димитровграда, Куршумлије и Беле  Паланке. Према последњим подацима за четворочлано домаћинство само за храну и пиће недељно је потребно 12 и по хиљада динара. За месец дана  само овај трошак износи око 50 хиљада динара, довољно да се схвати зашто је добар део грађана Србије у дубоком минусу.

Просечна пензија у Србији креће се око 25 хиљада динара и то након априлског повећања од 800 динара. Неретко пензије су једини редован и сигуран приход у домаћинству. Зато и не чуди што нова власт обећава да ће исплата пензија бити  сигурна и стабилна.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 26 јул 2012 13:28

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter