На располагању још око милијарду евра за привреднике

Банкама је стигао захтев за око милијарду евра кредита, рекао је министар Синиша Мали. Захтеви су поднети у оквиру гарантне шеме којом држава обезбеђује помоћ за ликвидност и обртна средства предузетницима, микро, малим и средњим предузећима, услед пандемије вируса корона

Министар је оценио да је одзив привреде одличан, те да су економске мере које је држава предвидела, у потпуности одговориле на кризу коју је вирус корона изазвао

"Према пресеку 15. јуна 2020. године, одобрено је 6 хиљада 332 кредита, укупне вредности 526 милиона евра, укључујући и уговорене кредите, којих је 4 хиљаде 996, вредности 365 милиона евра. Истовремено, ради се на одобравању захтева за још 3 хиљаде 449 кредита укупне вредности 453 милиона евра. Ове цифре показују да смо погодили суштину проблема, а с друге стране оваква мера гарант је стабилности наше економије и начин да додатно оснажимо привреду и осигурамо радна места", навео је Мали.

Мали је подсетио да је гарантна шема за кредите део мера државе, која је за помоћ привреди и грађанима издвојила укупно 5,1 милијарди евра.

Ова врста помоћи, предвиђена Уредбом о утврђивању гарантне шеме, као мера подршке привреди за ублажавање последица пандемије болести Ковид-19 омогућава гаранцију државе за кредите вредности до две милијарде евра.

Министар је напоменуо да је на располагању привреди још око милијарду евра у оквиру гарантне шеме и позвао предузећа и привреднике да се пријаве.

"Према захтевима се види да се са највише изазова суочавају предузетници, мала и микро правна лица, којима је помоћ за ликвидност и обртна средства била најпотребнија. Наш циљ је и био да осигурамо њихово пословање. Позивам оне који још увек размишљају о овој врсти помоћи да се пријаве и искористе шансу, јер је ово добар начин да се осигура пословање. Ови кредити су изузетно повољни, реч је о јефтином новцу који је већ у оптицају", рекао је он.

Период отплате је 36 месеци, а грејс период од девет до 12 месеци, док држава гарантује до 80 одсто износа задужења.

Мали је подсетио да је Програм економских мера резултат тешких реформи које је Србија спроводила од 2014. године, када је земља била на ивици банкрота.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 25 јун 2020 14:01

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter