Криза изазвана епидемијом утицала је и на сектор пољопривреде у свим сегментима. Произвођачи свињског меса већ трпе штету због пада цена. Забринути су да ће цене бити још ниже услед могућег увоза јер је смањена тражња узроковала сличну ситуацију и у свим европским земљама.

Цене живе ваге свињског меса пале су 10 одсто на југу Србије. Узрок је свеопшта криза узрокована епидемијом. Слична је ситуација и у свим европским земљама. Kина је престала са увозом меса из Немачке и Холандије због заразе радника у највећим кланицама тих земаља, које већ четврту недељу не раде. Верује се да ће сада вероватно уследити притисак да се криза ублажи извозом. Малим узгајивачима остаје да се боре и прилагођавају. То тврди и Драган Ристић у Дубници који годишње тржишту испоручи 200 прасади.

Oн  каже да је тренутна цена живе ваге прасади 250 динара за килограм. Славља су стала и кафане. Продаја је опала за 70 одсто. Тренутно имам 40 прасадића. Захваљујући сталним муштеријама још увек немам проблеме с продајом. Некад је боље, некад горе, али мора се опстати и одржати производња и онда кад је најтеже, каже Ристић.

Цене свињетине на нивоу Еврпске Уније  пале су на годишњем  за 9,5 одсто. У Холандији је годишњи пад већ 23 процента,  у Немачкој 8,3 одсто. Процене су да би пад у наредном периоду могао да буде далеко већи.

Ристић каже да је рентабилна цена за произвођаче 250 динара за килограм живе мере, по којој тренутно и продају.Тврди да су на граници преживљавања.Могуће је да ће цене падати још, јер су сви ресторани сузили рад на минимум.

Наша земља ипак има и неку врсту заштите од претераног увоза меса, јер постоје царине на увозну робу. У сваком случају сигурно ће доћи до смањивања цена свињетине, пре свега због смањења тражње, а врло је могуће да вишак меса из Немачке и Холандије дође и у Србију.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 29 јул 2020 14:31

1 коментар

 • Micheal Benson
  Линк коментара Micheal Benson понедељак, 30 новембар 2020 13:58

  Да се ​​тачно представим, ја сам господин Мицхаел Бенсон приватни зајмодавац, дајем минимални зајам од 5.000 евра или његов еквивалент у другим валутама било ком износу зајма по каматној стопи од 3%, ово је финансијска прилика за ваше врата, брзо узмите зајам до 2021. године. Постоји толико много људи који траже финансијске могућности или помоћ иза угла и у Местима, и још увек је не могу добити, али ево је. Могућности финансирања пред вашим вратима и као такве не можете себи приуштити да пропустите ову прилику. Ова услуга је намењена људима, компанијама, пословним људима и женама и доступност било ког износа који желите за више информација. Контактирајте нас е-поштом:MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM, контактирајте@Мицхеалбенсонагенци.цом, образац захтева за позајмицу и вратите га, посетите нашу веб страницу: хттпс://мицхеалбенсонагенци.цом/,Вхатсапп: +593962046134.

  Пуно име .................

  Приватни телефонски број ................

  Држава ..................

  Адреса ................

  Држава ...............

  Године ..............

  Пријавили сте се раније или не. .............

  Држава ..............

  Износ зајма потребан. ..................

  Период позајмице ................

  Занимање .................

  Месечни приход .....................

  Као признање ових детаља, послат ћемо вам нашу сагласност са роком отплате, а ако прихватите услове и одредбе, моћи ћете да добијете зајам када буде одобрен, у зависности од озбиљности, хитности и поверења које имамо за вас.
  Чекам ваш брзи одговор.

  С поштовањем

  Мицхеал Бенсон.

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уз поштовање мера и вакцинацију до лета можемо очекивати повољнију епидемиолошку ситуацију - Радио Телевизија Врање… https://t.co/5QqymR2m62
У саобраћајној несрећи у Бујановцу једна особа изгубила живот - Радио Телевизија Врање https://t.co/P8xEKvNZH9 via… https://t.co/YgN8djI8U4
Доделом специјалних признања завршена ''Светосавска недеља'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/mDm3hPfCCd via… https://t.co/qpfuKJeTxo
Follow RTV Vranje on Twitter