Уредбом Владе против поскупљења хлеба

Влада Републике Србије усвојиће нову уредбу којом ће бити регулисана цена хлеба, најављено је из Министарства пољопривреде.

С обзиром да не постоје никакви економски разлози да цена буде већа од тренутне, не би требало да дође до поскупљења,због чега је ресорно министарство покренуло  процедуру за усвајање уредбе. Оцењује се да ће тиме бити обезбеђена стабилност у снабдевању, а цена ће бити коректна  за потрошаче, пекаре и све оне који учествују у ланцу производње.

У формирању цене са 50 одсто учествује вредност брашна, односно жита на  слободном тржишту. Иако је суша код многих култура умањила род, овогодишњи принос пшенице креће се и до 4 и по тоне по хектару, што је  рекордан просечни принос у последњих 20 година. Привредници који на берзи стално купују житарице  сматрају да би цена хлеба  требало да буде и нижа од тренутне.

Стручњаци процењују да у ланцу производње  хлеба, од њиве до трпезе,  најмање остаје ратарима који сеју жито, а  највећи залогај  остаје трговцима. Због тога је ресорно министарство покренуло  процедуру за усвајање уредбе што  значи да цена хлеба не би требало да буде повећана. Оцењује се да ће тиме бити обезбеђена стабилност у снабдевању, а цена ће бити коректна  за потрошаче, пекаре и све оне који учествују у  производњи.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Отворен Ритејл парк Зона - Радио Телевизија Врање https://t.co/zntjrZMjuf via @tripplesworld
Епидемиолошка ситуација на граници ванредне - Радио Телевизија Врање https://t.co/M8IC1ySiVN via @tripplesworld
Од Нове године нови услови за одлазак у пензију - Радио Телевизија Врање https://t.co/PdeJJfIBdG via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter