Уредбом Владе против поскупљења хлеба

Влада Републике Србије усвојиће нову уредбу којом ће бити регулисана цена хлеба, најављено је из Министарства пољопривреде.

С обзиром да не постоје никакви економски разлози да цена буде већа од тренутне, не би требало да дође до поскупљења,због чега је ресорно министарство покренуло  процедуру за усвајање уредбе. Оцењује се да ће тиме бити обезбеђена стабилност у снабдевању, а цена ће бити коректна  за потрошаче, пекаре и све оне који учествују у ланцу производње.

У формирању цене са 50 одсто учествује вредност брашна, односно жита на  слободном тржишту. Иако је суша код многих култура умањила род, овогодишњи принос пшенице креће се и до 4 и по тоне по хектару, што је  рекордан просечни принос у последњих 20 година. Привредници који на берзи стално купују житарице  сматрају да би цена хлеба  требало да буде и нижа од тренутне.

Стручњаци процењују да у ланцу производње  хлеба, од њиве до трпезе,  најмање остаје ратарима који сеју жито, а  највећи залогај  остаје трговцима. Због тога је ресорно министарство покренуло  процедуру за усвајање уредбе што  значи да цена хлеба не би требало да буде повећана. Оцењује се да ће тиме бити обезбеђена стабилност у снабдевању, а цена ће бити коректна  за потрошаче, пекаре и све оне који учествују у  производњи.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter