Уредбом Владе против поскупљења хлеба

Влада Републике Србије усвојиће нову уредбу којом ће бити регулисана цена хлеба, најављено је из Министарства пољопривреде.

С обзиром да не постоје никакви економски разлози да цена буде већа од тренутне, не би требало да дође до поскупљења,због чега је ресорно министарство покренуло  процедуру за усвајање уредбе. Оцењује се да ће тиме бити обезбеђена стабилност у снабдевању, а цена ће бити коректна  за потрошаче, пекаре и све оне који учествују у ланцу производње.

У формирању цене са 50 одсто учествује вредност брашна, односно жита на  слободном тржишту. Иако је суша код многих култура умањила род, овогодишњи принос пшенице креће се и до 4 и по тоне по хектару, што је  рекордан просечни принос у последњих 20 година. Привредници који на берзи стално купују житарице  сматрају да би цена хлеба  требало да буде и нижа од тренутне.

Стручњаци процењују да у ланцу производње  хлеба, од њиве до трпезе,  најмање остаје ратарима који сеју жито, а  највећи залогај  остаје трговцима. Због тога је ресорно министарство покренуло  процедуру за усвајање уредбе што  значи да цена хлеба не би требало да буде повећана. Оцењује се да ће тиме бити обезбеђена стабилност у снабдевању, а цена ће бити коректна  за потрошаче, пекаре и све оне који учествују у  производњи.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ход историјом Врања кроз збирке Народног музеја - Радио Телевизија Врање https://t.co/UJczzyGrQe via @tripplesworld
У Србији 54 новозаражених вирусом Ковид 19 - Радио Телевизија Врање https://t.co/NBFcHCpNWI via @tripplesworld
Помоћ за туризам, угоститељство и путнички саобраћај - Радио Телевизија Врање https://t.co/8BJvxm3Ap6 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter