Женско предузетништво важно за економско,политичко и друштвено оснаживање жена

Министарство привреде и Фонд за иновације позивају  жене предузетнице из Пчињског округа да се јављаjу за добијање бесповратних средстава по основу програма развоја предузетништва. Учешће жена предузетница из Пчињског округа у државне програме је солидно, али може бити боље, нарочити када се зна, да према подацима Привредне коморе Србије у округу има 717 жена предузетница.

У прошлој и овој години у Пчињском округу је одобрено укупно 16 захтева за три програма Министарства привреде, од чега су шест захтева поднеле жене предузетнице. За тих, шест захтева министарство је одобрили укупно, више од 15 милиона динара. При том је од прошле године захваљујући сарадњи са пословним банкама и лизинг компанијама цела процедура олакшана.

- Банке имају велики број запослених, имају разрађене процедуре, имају своје јединице које се баве сваким сегментом у поступку одобравања кредита.  Са друге стране Филијале највећег броја банака су присутне у свакој средини у сваком мањем месту, лакше је информисати грађане и њима је лакше да се обавесте, каже Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде.

Привредна комора Србије континуирано пружа информације о условима финансирања, државној помоћи, пореским олакшицама.Такође спроводи едукације жена предузетница на различите теме. Женама је много теже да конкуришу за кредите, кажу у комори,  јер најчешће немају имовину на своје име. Ипак, у последњих 10 година развој женског предузетништва је евидентан, иако може далеко боље. У овом тренутку помоћ државе је била пресудна за опстанак малих предузећа.

- До сада смо имали успешне мере и заиста је Влада ту одвојила велика средства и то када су у питању хоризонталне мере, минималац, одлагање пореза и доприноса, мораторијум на кредите, кредити Фонда за развој и гарантна шема са банкама, То су све велике ствари и оне су одржале економски систем у Србији. Пре свега она мала и средња предузећа, која би се сигурно распала да тога није било, каже Марко Чадеж, председник ПКС.

Не нуди држава програми само преко Фонда за развој и Развојне агенције Србије. Предузетнице из округа као да још увек нису откриле капацитете Фонда за иновације.

- Фонд за иновациону делатност је у Пчињском округу сада доделио само три иновациона ваучера. Од чега су два додељена истом предузећу, на чијем челу је жена. Од 2011. до 2020. године,  из овог округа за програме Фонда је конкурисало само 8 предузећа, што представља прилично слаб одзив предузећа из овог округа, каже Драган Вујовић, менаџер Фонда та иновациону делатност.

Женско предузетништво је веома важно за економско,политичко и друштвено оснаживање жена,да узму судбину у своје руке, рекла је недавно премијерка Ана Брнабић, иако реално, носи више изазова.

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 12 октобар 2020 16:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter