Нормализован промет робе

Делегације Београда и Приштине су 2. септембра прошле године постигле споразум о царинским печатима. Тиме је стављена тачка на ембарго приштинских власти. Убрзо након тога кренули су и први камиони са робом из Србије према Косову. Како је годину дана после.

 

Уласком првих камиона из Србије на Косово преко Мердара, 16.септембра прошле године почео је да се спроводи споразум Београда и Приштине о царинским печатима. Печат на себи има ознаку „Kosovo customs“, односно „царина Косова“. Међутим, Србија је задржала право да, не оштећујући царински печат, дода и свој печат на царинску документацију. Уз поштовање прописаних услова трговина се током ових годину дана одвија без проблема и застоја.

Предузећа из Пчињског и Јабланичког округа су у првом полугођу остварила спољнотрговинску размену са Косовом и Метохијом у износу од 13,9  милиона долара. Скоро целокупан износ се односи на извоз робе и услуга на ово подручје и он је већи за 33,7% у односу на исти период 2011. Реч је о прехрамбеним производима, грађевинском материјалу, хемијским производима и трајним потрошним добрима.

Међутим, остају проблеми повраћаја имовине компанија из Пчињског округа и нелегално приватизованих друштвених предузећа на том подручју и потраживања.  Пословање  и даље оптерећују сиви канали промета, високе марже и административне процедуре.

Увођење ембарга од стране Приштине оставило је последице на привреду Србије. Прошле године набавка робе са Косова била је мања за око милион долара него 2010., а испорука Косову за око 20 милиона долара. Извозници са  југа Србије претрпели су велике губитке. То се пре свега односи на две компаније Пчињског округа, које су за само 2 месеца изгубиле преко 4 милиона долара.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 30 август 2012 13:06

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter