Каква је ситуација са зејтином и шећером у врањским трговинама?

У неким трговинским кућама у Врању нема зејтина, а продавци кажу да се могу очекивати и нове, више цене. Нешто боља ситуација је са шећером кога има у довољним количинама и за сада се продаје по старим ценама. Не постоји ни  ограничење количине која се купује.

Тамо где би требао да буде зејтин, јутрос су у мањим продајним објектима у Врању осванули празни рафови. Снабдевеност и цене шећера су нешто повољније, али чињеница  да га у појединим продавницама има само у великим паковањима, говори о повећаној потрошњи. Трговци кажу да су током викенда продате залихе уља и да ће током дана стићи нове испоруке, а купци иначе крајем септембра купују веће количине због припреме зимнице, а можда и страха од несташице.

После готово тромесечне стабилизације, цена уља кренула је навише, а потрошачи га све више купују у великим пакетима, иако нису задовољни ценом.

Конкуренција међу произвођачима може да уштеди и до 10 динара по литру зејтина, а разлог поскупљењу, како тврде добављачи и трговци су повећани трошкови пословања, скупље гориво и сировине, као и скок вредности евра.

Занимљив је податак да смо по потрошњи зејтина лидери у Европи, јер српски потрошач користи уље у великим количинама - 11,3 литара годишње по становнику. Што се тиче снабдевености и цене зејтина  у наредном периоду, трговци кажу да ће зависити  од цене новог рода сунцокрета и курса евра.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 03 септембар 2012 14:23

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Цвећари спремни за предстојећи Сајам у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/5nOgvpIsqE via @tripplesworld
5 екипа на Меморијалном турниру "Миша Поповић" - Радио Телевизија Врање https://t.co/kBsRsKXVjt via @tripplesworld
Врање и Бања на сајму туризма у Београду - Радио Телевизија Врање https://t.co/rnubmW0rLq via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter