Лакше запошљавање у јавном сектору од нове године

У мору негативних информација због пандемије корона вируса, вест да ће од нове године бити омогућено лакше запошљавање у јавном сектору обрадовала је оне који су без посла. Институције и предузећа моћи ће да запосле лица која су им потребна без сагласности комисије Владе Србије изјавио је министар финансија Синиша Мали. Ова измена закона стигла је после 6 година забране запошљавања у јавном сектору.

Новине су предвиђене Изменом и допуном закона о буџетском систему, која се налази у скупштинској процедури, а у којој је наведно да ће корисницима јавних средстава у наредне три године бити дозвољено да без посебних дозвола и сагласности Владе Србије приме нове људе у радни однос у својству приправника.

Државна предузећа и установе моћи ће да запошљавају и на неодређено и одређено време, али у ограниченом броју..

Уколико су потребе за запосленима веће од предвиђеног процента одлучиваће Влада Србије, уз претходно мишљење Министарства финансија.

„Постојала је контрола запошљавања у јавном сектору и сходно инструкцијама и мишљењу Међународног монетарног фонда жеља је била да се тај систем строге контроле не олабави, него да се на неки начин уреди. Тако да не треба сваки запослени или новозапослени да ид ена комисију за запошљавање Владе Републике Србије да би добио сагласност, већ да се одговорност пренесе на институције и на установе које запошљавају.Тако да ће од 1.јануара они имати могућност и слободу да запошљавају уколико им је то неопходно  сходно својим пословвним плановима, фонду плата које могу да обезбеде. Међутим постоји ограничење да могу да запошљавају до 70 одсто оног броја запослених, који су из те институције отишли у претходној години. Опет имате контролу запошљавања али индиректно, а дајете могућност тој институцији да сходно својим потребама и квалитету, дефинише и запосли људе који су им неопходни“, каже министар финансија Синиша Мали.

Ограничења у запошљавању се не односе на судије, јавне тужиоце и заменике јавних тужилаца, наставно особље високошколске установе и научно и истраживачко особље научноистраживачке организације акредитоване у складу са законом.

Такође, не односе се ни на постављена и именована лица у државним органима и органима јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, као и на директоре јавних предузећа, друштава капитала, установа и јавних агенција чији су оснивачи Република или локалне самоуправе.

Ограничења се не односе ни на особе са инвалидитетом у складу са прописима који уређују ову област.

Олакшице у запошљавању у јавном сектору су орочене, односно важиће од 1.јанура 2021.године  до краја 2023.године.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter