Веће пензије од октобра

Око 17 хиљада пензионера на подручју Врања добиће повећање од 2 одсто, почев од октобарске пензије. Њих шест хиљада са најнижим пензијама, до 15 хиљада динара, добиће и једнократну помоћ од близу 4 хиљаде. Тако ће пензије пратити повећање плата у јавном сектору, изјавио је Градимир Јовановић, председник Градског одбора Партије Уједињених пензионера Србије у Врању.

Иако су пензионери очекивали редовно повећање од 4 и по до 5 одсто, на октобарском чеку повећање ће износити 2 процента. Тако ће просечна пензија у Србији од 24 и по хиљаде бити већа за 500 динара. Они са најнижим износом од 15 хиљада, повећањем ће добити 300 динара. Њима ће бити исплаћена и једнократна помоћ од близу четири хиљаде. Све то ипак није у складу са Законом о пензијама и буџетском систему којим је предвиђено да се пензије у априлу и октобру усклађују са растом цена на мало и половином раста бруто друштвеног производа.

Са оваквим повећањем из републичког буџета за пензије ће укупно бити исплаћивано 3 милијарде динара, уместо седам милијарди колико би било потребно да се примењује формула прописана Законом о пензијама и буџетском систему. Када ће моћи да се врати примена формуле за обрачун пензија, по којој би се усклађивале са шестомесечним растом цена на мало и половином бруто друштвеног раста, неизвесно је. Процене су да ће због економске ситуације, то бити реално највероватније у октобру наредне године и то уколико се побољша економска ситуација.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 12 септембар 2012 14:46

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Очекивања кандидата за посланике и одборнике - Радио Телевизија Врање https://t.co/gujI4jkYUg via @tripplesworld
До 11 сати излазност је 16, 01 посто - Радио Телевизија Врање https://t.co/eqxmPdOMV4 via @tripplesworld
Отворена бирачка места - Радио Телевизија Врање https://t.co/K7SK1ZTO91 via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter