Цене последњих дана не мирују. Званични подаци Народне банке Србије говоре да ће у овој години инфлација сигурно премашити 10 процената.

Да ћемо 2012.годину завршити са двоцифреном инфлацијом било је јасно још у августу када је поскупело месо, цигарете, али и што је за август месец неуобичајено, због раста цена воћа и поврћа на зеленим пијацама. И ту се поскупљење не зауставља. Уз све то очекује нас и пораст пореза на потрошњу – већа стопа ПДВ, што ће имати додатни удар на цене у трговинама.

Незапамћена суша је преполовила род тако да и сточна храна поскупљује. То последично диже цену живе ваге товљеника. Месо у трговинама је значајно поскупело, а цене настављају да расту. Млечни производи крећу истим путем. Удар на цене биће још већи и тешко ће се подносити. Али, то ће бити једнократан пораст цена. Када нешто са 100 поскупи на 125 динара  рецимо, неће наставити да поскупљује и у будућности тако да неће бити тррајнијих ефеката од тог пораста. А неће нас ваљда после једне неродне и сушне године погодити још једна таква.

Стручњаци из области економије уверавају да не постоји  претња од драстичних удара инфлације. Наравно да увек може да се догоди оно чему се и када се најмање надамо. Међутим, мала је вероватноћа да може да се понови 93.ћа па да упаднемо у хиперинфлацију. Једино где лежи опасност за инфлацију је курс динара. Целу деценију имали смо јаку валуту и слабу привреду. Сада се динар заправо враћа на своје место и то може да буде понајвећи ризик када је инфлација у питању.

Општи тренд раста цена енергената и хране утиче на раст инфлације у Србији јер смо увозник и једног и другог.  Главно решење лежи  у повећању производње и извоза, кажу стручњаци.  Да се инфлација контролише колико је год могуће али и да се подиже економска активност кроз инвестиције па ће и инфлаторни притисци бити мањи.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ухапшен због крађе новца у пољопривредној апотеци - Радио Телевизија Врање https://t.co/Eyd6PkQ84U via… https://t.co/Cr8quXvslN
Осумњиченом за пресретање аутомобила код Превалца 30 дана притвора - Радио Телевизија Врање https://t.co/7e1tO7Ojdc… https://t.co/HiU0nUsHGh
У току санација речних корита и мостова у поплављеним подручјима - Радио Телевизија Врање https://t.co/xIQaV69Lz6 v… https://t.co/XWljtYqiBv
Follow RTV Vranje on Twitter