Повећан ПДВ на 20 посто

Од данас је ПДВ у Србији 20 посто, уместо досадашњих 18.  На основне животне намирнице ПДВ остаје 8 посто, али ће и оне поскупети. Промењене су и акцизе, па су од данас скупље цигарете, а и гориво ће имати нове цене. Економисти кажу да је ово начин да се реши проблем мањка пара у републичком буџету и растерећење за привреду, због промене у начину плаћања ПДВ-а.

Уље ће поскупети од 9 до 16 посто, шећер 5, месо 3, млеко и млечни производи од 2 до 4 посто, кућна хемија и средства за личну хигијену од 1 до 5 посто. Цене деривата на пумпама биће веће од 3 до 10 динара, кутије цигарета за 20 динара. Повећање цена енергената директно ће утицати на цене грејања, које расту од 10 до 20 посто. Порез на додату вредност на пољопривредне производе остаје 8 посто.

Из истог разлога и други пољопривредни производи су скупљи, а највише ће се то одразити на цену меса, која је већ неколико пута мењана. У недостатку сточне хране очекује се да поједине врсте места достигну и цену од хиљаду динара по килограму.

Повећање пореза на додату вредност, уведеног 2005. године, мера је за смањење дефицита у републичком буџету, јер су и он и акцизе републички приходи. Ово је, кажу економисти и растерећење за привреду, која се чак задуживала да би плаћала ПДВ на фактурисану вредност. Убудуће ће се ПДВ плаћати након наплате потраживања. На стандард грађана, према рачуници фискалног савета, повећање ПДВ-а ће повећати трошкове за само 0,89 посто. Појефтиниће регистрација аутомобила, јер је смањена такса коју убиру општине.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 01 октобар 2012 14:59

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вирус корона потврђен код 69 особа - Радио Телевизија Врање https://t.co/zMqjCt5YFk via @tripplesworld
За пример: Леонора и Анђела Ристић, ученице ОШ ''Светозар Марковић'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/Xva7tzIA0y via @tripplesworld
Нови пакет државне помоћи малим и средњим предузећима - Радио Телевизија Врање https://t.co/EBipPEkgZa via @tripplesworld
Follow RTV Vranje on Twitter