Град Врање се у овој години није задужио, иако има одобрење Министарства финансија Истакнут

Град Врање је тренутно у знатно бољој финансијској позицији у односу на неке раније периоде, каже већник за буџет и финансије Бојан Костић.

Након рекордне 2019. године, када је буџет био преко 3 милијарде динара, акумулирана су средства и са њима се ушло у 2020. годину.

Ова година је карактеристична по томе што се виде знаци опоравка на приходној страни буџета, објашњава већник.

"На крају јуна према подацима Управе за трезор, ми смо забележили суфицит од 32 милиона динара. Нисмо користили кредитне линије до сада. Имамо сагласност Министарства финансија за 100 милиона динара, за изградњу вртића 50 милиона и исто толико за решавање комуналних проблема на терену", каже већник.

Он додаје да се све исплате према добављачима извршавају у року од 45 дана и да ту нема никаквих проблема. Редовно се исплаћују сви расходи према запосленима, јер је буџет стабилан.

"Када разматрамо преузимање нових обавеза максимално смо опрезни. Ово руководство је уз помоћ Републике успело да смањи укупан дуг буџетских корисника и буџета града са 80 процената, од текућих прихода, колико је било 2016. године, на 45 посто, колико је сада 2021. године. У апсолутном износу то је преко 600 милиона динара, смањен укупан дуг града, а капиталне инвестиције су интензивиране. Ту помаже Република, ми водимо рачуна да не угрозимо финансијску стабилност и та садања између републике и локала је добитна комбинација, која ће овом граду најбже могуће донети неопходно инфраструктуру, објашњава Костић.

Контрола Министарства финансија по питању финансијске дисциплине локалних самоуправа је ригорозна.

Доказ за то су и већа трансферна средства за локалне самоуправе које су дисциплинованије.

Врање је управо због тога инкасирало у претходне четири године преко 800 милиона динара трансфера, пре свега наменских.

Ономе ко се не придржава финансијске дисциплине, Министарство финансија обуставља трансфере из којих се исплаћују зараде, истиче већник и додаје да наш град то никада није радио и зато су му повећани трансфери.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 27 јул 2021 15:17

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter