Министарство привреде:Фирмама инвестициони кредити од 90 милиона евра

Министарство привреде ће ускоро објавити јавни позив фирмама за учешће у новом инвестиционом програму „Опоравак и развој", изјавио је за Тањуг државни секретар у Министарству привреде Милан Љушић и навео да ће фирмама кроз тај програм бити на располагању кредити од 90 милиона евра.

Према његовим речима кредити су обезбеђени преко Европске инвестиционе банке и биће пласирани преко Фонда за развој.

"Привредницима ће на овај начин по први пут бити доступни дугорочни инвестициони кредити са роком отплате од чак 12 година, грејс периодом до две године и са повољном каматном стопом. За ова средства моћи ће да конкуришу привредни субјекти са мање од 250 запослених, као и они средње тржишне капитализације, дефинисани као предузећа са минимално 250 а мање од 3.000 запослених", појаснио је Љушић.

Добијени новац ће моћи да се користи за куповину, изградњу, доградњу, реконструкцију, адаптацију, санацију, инвестиционо одржавање простора за обављање делатности или складишног простора и смештајних капацитета у туризму.

Такође и за куповину нове или половне опреме за обављање делатности, укључујући алате и доставна возила као и друга транспортна средства, куповину рачунарске опреме, нематеријална улагања, односно набавку софтвера.

Овај нови кредитни програм представља додатак скупу програма које Министарство привреде већ годинама спроводи за подршку привредницима, а који представљају комбинацију бесповратних средстава и повољних кредитних линија Фонда за развој или пословних банака и лизинг компанија.

"Програми су међусобно усклађени тако да одговарају различитим потребама корисника, односно привредним субјектима су на располагању прилагођени видови помоћи за различите фазе њиховог раста и развоја", каже Љушић.

Додаје да се највећи број програма спроводи у сарадњи са Фондом за развој а ове године то су Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању, Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене предузетнице и младе као и Програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте.

Додатно се реализује и програм са пословним банкама и лизинг компанијама, како би се обезбедило да сто више средстава буде доступно привредницима под најповољнијим условима.

"У програму у којем су нам партнери у спровођењу пословне банке и лизинг компаније, кроз конкуренцију пословних банака током процедуре избора партнера за програм, корисницима програма кредити се пласирају под најповољнијим каматним стопама" каже Љушић. Kао важан додатни услов наводи то да банке не могу тражити хипотеку као средство обезбеђења за конкретну инвестицију у опрему, већ је примарно средство обезбеђења залога на опреми која се набавља преко овог програма.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дому здравља отворене две ординације за онколошке пацијенте - Радио Телевизија Врање https://t.co/ElYfSHAXtb via… https://t.co/uDINDsD5rJ
Са цвећем у бољу и сигурнију будућност - Радио Телевизија Врање https://t.co/97UiURWP4H via @tripplesworld https://t.co/HOvPDGcnl8
Данас је Трнова Петка - Радио Телевизија Врање https://t.co/PZJ1Q3tb0n via @tripplesworld https://t.co/Gk88no8qBY
Follow RTV Vranje on Twitter